‘VS verwachten geen militair optreden in resolutie VN over Syrië’

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry, VN-gezant Lakhdar Brahimi (midden) en de Russische ambtgenoot van Kerry, Sergei Lavrov houden vandaag gesprekken over de kwestie-Syrië in Genève. Foto AP / Martial Trezzini

De Verenigde Staten verwachten dat een resolutie van de VN-Veiligheidsraad over mogelijk gebruik van chemische wapens in Syrië geen militaire oplossing zal bevatten. Hoge ambtenaren binnen de regering van president Obama schrijven dat toe aan de tegenstand van Rusland, meldt persbureau Reuters.

Mocht de Syrische regering zijn mogelijke chemische wapens niet op een controleerbare wijze vrij willen geven, dan moeten de consequenties daarvoor in de resolutie staan, aldus de ambtenaren. Die consequenties zouden verhoogde sancties kunnen inhouden. Welke zijn nog onduidelijk.

Obama hoopt op succesvolle gesprekken

De Amerikaanse president Barack Obama zei vanavond dat hij hoopte dat de gesprekken tussen de Russische minister van Buitenlandse Zaken Lavrov en zijn Amerikaanse ambtgenoot Kerry over het vernietigen van mogelijke chemische wapens in Syrië succesvol zijn. Obama benadrukte wel dat welke deal dan ook “controleerbaar en uitvoerbaar” moet zijn, schrijft Reuters.

Rusland: VS en VN willen beide politieke oplossing

In Genève praten Kerry en Lavrov vandaag verder over de kwestie-Syrië. Volgens het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken zijn Kerry, Lavrov en VN-gezant Lakhdar Brahimi het erover eens dat alleen een politieke oplossing het geweld in Syrië kan stoppen. De gesprekken zullen waarschijnlijk morgen nog verder gaan.

    • Judith Laanen