Vogels spotten in de 21ste eeuw

None
Beeld ruben pater

Hij las er zo vaak over: drones. Dat ze slachtoffers maken, dat er steeds meer van komen. Maar hij kon eigenlijk geen informatie vinden over welke soorten er allemaal zijn en welk formaat ze hebben.

Daarom ontwierp grafisch ontwerper Ruben Pater de Drone Survival Guide, een tweezijdig bedrukte poster op zilverpapier, voor „21st century birdwatching.” Want: wie weet zijn drones straks gewoon een alledaags verschijnsel.

Op de poster staan de verschillende types, op schaal, die nu rondvliegen. Op de achterkant een aantal maatregelen die drone watchers kunnen nemen tegen de spionerende vliegtuigen. Hoe verstop je je, hoe hack je ze?

De teksten zijn in het Engels en Pashtu, een taal die in het dronerijke Afghanistan en Pakistan wordt gesproken. Iedereen mag een poster downloaden en uitprinten, maar een exemplaar op zilverpapier kost 10 euro. Wie een vertaling maakt in een andere taal, krijgt er één gratis.

Waarom zilverpapier? „Ik kwam in artikelen adviezen aan Al-Qaedastrijders tegen om zich te bedekken met reflecterende reddingsdekens. Daarmee zou je de infraroodstraling omzeilen. Zo’n mooie low-tech-oplossing, daar wilde ik iets mee. En je zou ook met spiegels de camera’s van drones kapot kunnen maken.” 

Pater is altijd al meer geïnteresseerd geweest in de wereld dan in mooie dingen om de mooie dingen, zegt hij. „Ik hou van nieuws, van journalistiek. En ik hou ervan om als ontwerper data te verzamelen en daar een draai aan te geven.”

Zijn afstudeeropdracht voor de master grafische vormgeving aan het Sandberg Instituut ging over Somalische piraten. „Het werd mij gaandeweg steeds duidelijker dat Nederland wel schepen met mariniers beveiligt tegen piraten, maar dat de internationale scheepvaart zelf van fraude, illegale visserij en shell companies aan elkaar hangt. Alle gekaapte schepen varen ook onder andere vlaggen, van Panama enzo. Wij denken alleen maar aan óf die zielige piraten, óf het redden van de handel, maar je leest niks over wat de internationale scheepvaart zelf is.” Voor zijn project Double Standards ontwierp Pater nieuwe scheepsvlaggen die daar iets over zeggen.

Zijn werk hoort meer thuis in een krant dan in een galerie, denkt hij. „Ik moet nu voor mezelf beginnen en ben op zoek naar een naam. Ik denk aan ‘visueel verslaggever’.

Bestel de poster via dronesurvivalguide.org

    • Carola Houtekamer