Van gemeenschapszin is nauwelijks nog sprake

Zien Film

Onder Ons

Nederland 2, 23.00-00.29u.

Het eerste deel van regisseur Marco van Geffens beoogde drieluik rond ‘het drama van het gelukkige gezin’ draait om de Poolse au pair Ewa. Ze mist haar vaderland vreselijk, maar is vanwege de slechte economische omstandigheden naar Nederland gekomen. Ewa werkt bij het echtpaar Ilse en Peter. Ilse (Rifka Lodeizen) is hoogzwanger van haar tweede kind en kan wel wat hulp gebruiken. Ewa’s gastgezin woont in een modern huis in een vinexwijk, hét symbool van welvarend, aangeharkt Nederland. De identieke, steriel ingerichte rijtjeshuizen zijn een metafoor van de Nederlandse samenleving: wat gebeurt er achter die fraaie façades?

Het antwoord op de vraag waarom de verlegen Ewa zich in de expres kil, maar prachtig gefotografeerde film wat vreemd gedraagt en zich steeds meer in zichzelf keert, komt stukje bij beetje. Van Geffen en scenariste Jolein Laarman kiezen ervoor het verhaal vanuit drie standpunten uit de doeken te doen, waardoor steeds andere accenten worden gelegd en betekenissen verschuiven. Deze strikte driedeling lijkt gekunsteld, maar illustreert dat gemeenschapszin nauwelijks nog bestaat; iedereen ziet vooral zijn eigen verhaal, waardoor er weinig sociale samenhang meer is.

André Waardenburg