Twitter kiest voor een geheime beursgang

De Amerikaanse webdienst Twitter gaat naar de beurs. Gisteren heeft de berichtendienst, die ruim 200 miljoen actieve gebruikers telt, daarvoor de papieren ingediend bij beursautoriteit SEC. Een datum voor de beursgang is nog niet bekend.

Twitter, opgericht in 2006, stuurt berichten rond van maximaal 140 tekens en groeide in korte tijd uit tot een begrip op internet. Gebruikers kunnen elkaar volgen, op andermans tweets reageren en actuele onderwerpen via hashtags (het #-teken) volgen. Naast de actieve gebruikers die maandelijks terugkeren wordt de totale Twittergemeenschap geschat op ruim 500 miljoen internetters. De doorbraak kwam toen in 2009 een vliegtuig in de rivier de Hudson (New York) landde en het eerste bericht als tweet naar buiten kwam: het bevestigde de status van Twitter als nieuwsmedium. Ook tijdens de Arabische Lente bewezen de sociale media, waaronder Twitter, hun nut als alternatief communicatiemiddel.

Twitter maakte de beursgang - geheel toepasselijk - via een tweet bekend. Het webbedrijf verdient dit jaar circa 500 tot 600 miljoen dollar aan advertenties. Dat is beduidend minder dan Google (jaaromzet: 50 miljard dollar) en sociaal netwerk Facebook (5 miljard dollar). Omdat de omzet lager is dan 1 miljard dollar kan Twitter een zogeheten geheime beursgang voorbereiden: de financiële details hoeven slechts enkele weken voor de daadwerkelijke beursgang bekend gemaakt te worden.

De waarde van Twitter wordt momenteel geschat op circa 10 miljard euro. Dat is beduidend minder dan Facebook, dat in mei 2012 naar de beurs ging. Facebook werd voorafgaand aan de beursgang ingeschat op 100 miljard dollar. Het aandeel Facebook daalde snel en is pas sinds kort weer op zijn oorspronkelijke niveau. Waarschijnlijk heeft Twitter daarop gewacht alvorens de papieren voor de beursgang in te dienen.