Tinkebell laat zich steriliseren wegens opraken fosfaten

Het opraken van het voor de landbouw essentiële fosfaat heeft de kunstenaar Tinkebell tot de conclusie gebracht dat de wereldbevolking niet verder mag groeien. Ze heeft zich laten steriliseren. Als kunstwerk.

Tinkebell kijkt in haar film ‘Save the Children’ naar een mengsel met menselijke uitwerpselen, waaruit het voor landbouw essentiële fosfaat is te winnen.

Katinka Simonse, alias Tinkebell, heeft de „uiterste consequentie” getrokken uit het mondiale fosfaatprobleem: ze heeft zich laten steriliseren. Dit liet zij gisteren weten bij een voorvertoning van een ruwe versie van de film die zij maakt over deze daad en de relatie ervan met het dreigende tekort aan fosfaat, een onmisbaar ingrediënt van kunstmest. De film met de titel Save our Children, die Tinkebells bijdrage is aan het World Food Festival in Rotterdam dat volgende week begint, eindigt met beelden van de kunstenaar die huilend uit narcose komt, op een bed in een ziekenhuis.

Voordat de operatie in beeld komt, is te zien hoe Tinkebell praat met biologen en landbouwdeskundigen als Louise Fresco over het wereldwijde fosfaatprobleem. Aanleiding voor de film is de ontmoeting met Wouter de Heij, een technicus uit de voedselverwerkende industrie. Die schetste haar een doemscenario.

Het basisingrediënt van kunstmest is fosfaat. Die grondstof, die vooral in Noord-Afrika wordt gewonnen, raakt op. „Dat betekent”, aldus De Heij „dat we over 100 jaar in het allerbeste geval 5 miljard mensen kunnen voeden, terwijl er dan 10,9 miljard zullen zijn.” Tinkebell: Fosfaat is onvervangbaar: de enige oplossing is dat we met minder mensen gaan leven.”

Tinkebell, die altijd in het roze gekleed gaat, inclusief roze bril en oogschaduw, baarde al eerder opzien als kunstenaar: ze maakte van haar poes een tas, ze liet een dood hondje uit en liet hamsters in hamsterballen dagenlang door een galerie rennen.

Opvallend is dat de verschillende wetenschappers die Tinkebell in de film opvoert om na te gaan of het scenario van De Heij hout snijdt, in meerderheid optimistisch zijn over de kans dat de mensheid een oplossing vindt voor het fosfaatprobleem. Zo zou een deel van de grondstof gewonnen kunnen worden uit menselijke en dierlijke uitwerpselen. Ook gaan de meesten van hen mee in de prognose dat er nog genoeg fosfaat is voor de komende honderd jaar, misschien zelfs langer. Wel constateren ze dat fosfaat onvervangbaar is en als grondstof eindigt: we kunnen het opmaken. Het probleem, aldus de geïnterviewden, krijgt te weinig aandacht in de openbare meningvorming en de politiek. Lector duurzame veehouderijketens in Wageningen Han Swinkels: „Als we niks meer doen, dan komt het doemscenario uit. Maar we doen wat.”

Tinkebell meent dat de wetenschappers wel De Heij’s bewering hebben weerlegd dat de fosfaten binnen honderd jaar op zijn. „Maar het klopt dat de winning steeds moeilijker wordt en dat dus de voedselprijzen enorm zullen stijgen. Met alle gevolgen voor stabiliteit en vrede in de wereld. En dus besloot ze tot haar sterilisatie. De huisarts verwees haar na een kort gesprek door naar de gynaecoloog.