Theater in de afvoerputjes van de stad

None

Sauna, steeg, sportcentrum, seksclub. Naast het allesomvattende theateraanbod – van weerzinwekkend tot waanzinnig – is een van de grote attracties van het Fringe Festival de plek waar je dat theater kunt zien. Het festival opent in heel Amsterdam deuren die anders gesloten blijven, of lokt je naar plekken die je normaal liever mijdt. De Fringe biedt locatietheater met de afvoerputjes en rafelrandjes van de stad als decor.

Zoals het ‘erotische café’ Sameplace op de Nassaukade. Vaak met verbazing langs gefietst, nu kun je zomaar naar binnen, zonder gêne, zonder kleerscheuren. Team Tony speelt er de voorstelling Sameplace. Over de geharde carrièrevrouw Dora (Tonje Langeveld) die door haar vaste gigolo wordt afgezegd, en zich geconfronteerd ziet met een vervanger. Maar deze Juan (Xander van Vledder) ontregelt haar.

Seks is op de Fringe altijd goed vertegenwoordigd, en dan ligt smakeloosheid op de loer. Club Gewalt lukt het niet om de voorstelling Carnavalskinderen interessant te houden, ondanks het geestige concept: de acht acteurs, verkleed als Superman of Pippi Langkous, spelen bastaardkinderen, verwekt door anonieme vaders met carnaval. Maar de bewust jolige toon en platte carnavalskrakers maken elke verdieping kansloos.

De voorstelling Lazaret Immorale van Le directeur is zelfs zo scabreus dat het weer grappig wordt. Man gekweld door erectiestoornis, slechte strippers gehuld in verpleegsterskostuum, en ‘Herr Dokter’, die in lange leren nazi-jas en op klassieke muziek de scalpel hanteert.

In literair café Perdu speelt Thom Pain een monoloog van de Amerikaanse toneelschrijver Will Eno. Ogenschijnlijk een stand-up comedyact, ontspint zich gaandeweg een fraai gelaagd levensverhaal, waarin anekdotes uit de jeugd van Pain en herinneringen aan een verloren liefde knap aan elkaar worden geknoopt. Van smakeloze strippers tot stand-up existentialisme – dat zijn de vrolijk makende uitersten van de Fringe.

Het Fringe Festival op diverse locaties in Amsterdam is nog tot zondag te bezoeken. Zie voor meer informatie amsterdamfringefestival.nl

    • Herien Wensink