‘Syrië vraagt hulp bij overdracht wapens’ - VN-rapport afgerond

Een brandweerwagen te midden van beschadigde panden in de Syrische stad Deir Ezzor.
Een brandweerwagen te midden van beschadigde panden in de Syrische stad Deir Ezzor. Foto AFP / Ahmad Aboud

De internationale Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) zegt dat zij is benaderd door de Syrische plaatsvervangend minister van Buitenlandse Zaken met een “verzoek tot technische assistentie” bij de overdracht van de chemische wapens. Dat meldt persbureau Reuters.

De OPCW laat vandaag in een persbericht weten dat zij gisteren een brief ontving van de Syrische minister van Buitenlandse Zaken over het toetreden tot de OPCW. De organisatie zegt verder dat het verzoek van Syrië in behandeling wordt genomen.

Gisteren bevestigde de Syrische president Assad dat Syrië zijn chemische wapens gaat overdragen aan de internationale gemeenschap. Met de aanmelding van Syrië bij de OPCW hoort ook de ondertekening van het bijbehorende Verdrag over Chemische Wapens (Chemical Weapons Convention).

Vier stappen in overdracht

De eerste stap is lid worden van de OPCW en het CWC-verdrag ondertekenen. Daarna moet het regime in Damascus bekend maken waar zijn chemische wapens liggen opgeslagen. Vervolgens geeft de OPCW aan het inspectieteam toestemming om Syrië in te gaan, om vervolgens in overleg met de inspecteurs te kijken hoe de wapens moeten worden vernietigd.

Volgens persbureau Reuters is Assad bereid de chemische wapens over te dragen omdat Rusland met het voorstel voor het onder toezicht plaatsen van de wapens is gekomen, niet vanwege de waarschuwingen die Amerika de afgelopen tijd uitte.

‘VN-rapport bevestigt gebruik chemische wapens’

Het rapport van inspecteurs van de Verenigde Naties zal het gebruik van chemische wapens bij de vermeende gifgasaanval op Damascus bevestigen. Dat zei VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon vanavond tijdens een vergadering van de VN, schrijft Reuters:

“Hoewel ik het op dit moment nog niet publiekelijk kan zeggen zonder dat ik het rapport heb gezien, geloof ik dat dit rapport een overweldigend bewijs zal zijn voor het gebruik van chemische wapens.”

Ban Ki-moon verwijst hiermee naar het rapport van het team dat geleid werd door de Zweedse hoogleraar Ake Sellström. Ban Ki-moon zei verder dat president Assad “vele misdaden tegen de mensheid heeft begaan”, maar hij zei niet of de troepen van Assad of de rebellen achter de vermeende gifgasaanval zat.

Sellström: VN-rapport klaar

Sellström bevestigde vanavond aan persbureau AP dat het VN-rapport over mogelijk gebruik van chemische wapens half augustus in Damascus, is afgerond. Hij gaat het rapport dit weekend aan Ban Ki-moon overhandigen in New York. Sellström wilde niets zeggen over de conclusie van het rapport. Ook weet hij nog niet wanneer het rapport wordt vrijgegeven voor het publiek. Dat ligt volgens Sellström in de handen van de VN-secretaris-generaal. Sellströms team was verantwoordelijk voor het uitzoeken of er gifgas is gebruikt, niet wie er verantwoordelijk is voor de aanval.

Rusland: VS en VN willen beide politieke oplossing

Ondertussen praten in Genève de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Kerry en zijn Russische ambtgenoot Lavrov vandaag verder over de kwestie-Syrië. Volgens het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken zijn Kerry, Lavrov en VN-gezant Brahimi het erover eens dat alleen een politieke oplossing het geweld in Syrië kan stoppen.