Spaanse atleten geschorst om dopinggebruik

De Spaanse atletiekbond heeft twee niet nader genoemde atleten geschorst wegens vermeend dopinggebruik. De Spaanse antidopingautoriteit liet de atletiekbond twee weken geleden weten dat de twee positief zijn bevonden bij een test, uitgevoerd tijdens de nationale kampioenschappen. Vanwege nieuwe dopingwetgeving mogen de namen van geschorste atleten pas worden vrijgegeven als helemaal zeker is dat ze schuldig zijn.

De atletiekwereld staat dit jaar meerdan ooit in het teken van doping. Zo werden de internationale topsprinters Tyson Gay uit de Verenigde Staten en Asafa Powell uit Jamaica betrapt op gebruik van verboden middelen en werden in totaal ruim dertig Turkse atleten geschorst wegens dopinggebruik.

Volgens een recent rapport van wereldantidopingbureau Wada gebruikte in 2011 eenderde van de atleten doping. Die uitkomst is gebaseerd op een onderzoek uit dat jaar bij de wereldkampioenschappen atletiek in de Zuid-Koreaanse stad Daegu als bij de Pan Arab Games in de Qatarese hoofdstad Doha. De Amerikaanse onderzoekers concludeerden dat 29 procent van de atleten in Daegu wel eens doping gebruikte; onder de atleten in Doha kwamen ze uit op 45 procent.

Spanje heeft ook een groeiend dopingprobleem, met name in de wielersport. Maar niet één renner die bij Operación Puerto rondom dopingarts Eufemiano Fuentes betrokken was, werd veroordeeld. De Spaanse justitie leek ook nauwelijks geïnteresseerd in de andere klanten van Fuentes die volgens de arts zelf uit onder meer het voetbal, tennis en boksen kwamen. (Novum, AP)