Rutte vindt kandidatuur Van Rey onverstandig

Foto ANP / Bas Czerwinski

Rutte vindt het onverstandig dat de omstreden oud-wethouder en oud-senator Jos van Rey op de voorlopige groslijst van de VVD Roermond voor de gemeenteraadsverkiezingen staat. Dat zei Rutte vandaag tijdens zijn wekelijkse persconferentie.

Rutte schaarde zich tot twee keer toe achter de lijn van het hoofdbestuur van de VVD, die voorschrijft dat partijleden naar wie een strafrechtelijk onderzoek loopt zich beter niet verkiesbaar kunnen stellen.

“Het is verstandig om je verre te houden van te verkiezen posities.”

Het Openbaar Ministerie moet volgens Rutte ‘in volle rust en focus’ het onderzoek naar Van Rey kunnen afronden. Opmerkingen van partijvoorzitter Benk Korthals over het OM zijn volgens Rutte verkeerd samengevat, meldt persdienst Novum. Korthals zou hebben gezegd dat het schadelijk is voor de VVD dat het onderzoek van het OM zo lang op zich laat wachten.

Gisteren werd bekend dat Van Rey op de groslijst staat voor de VVD in Roermond. De ledenvergadering van de VVD in de Limburgse plaats stelt de definitieve lijst maandag vast. VVD Roermond wilde Van Rey aanvankelijk lijstduwer maken bij de gemeenteraadsverkiezingen in maart van het volgend jaar, maar schortte die beslissing op vanwege de aanklacht tegen de ex-wethouder. Nu staat Van Rey toch op de lijst.

Van Rey trad in oktober af als senator en wethouder van Roermond omdat hij wordt verdacht van ambtelijke corruptie en schending van zijn geheimhoudingsplicht.