Poetin: Syrië is serieus met verdrag overdragen chemische wapens

De Russische president Poetin zegt dat Syrië "serieuze bedoelingen" heeft.
De Russische president Poetin zegt dat Syrië "serieuze bedoelingen" heeft. Foto AFP / Ria-Novosti / Pool / Mikhail Klimentyev

De bevestiging van Syrië dat het land is toegetreden tot de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) laat zien dat de Syrische president Assad “serieuze bedoelingen” heeft. Dat heeft de Russische president Vladimir Poetin vandaag gezegd, meldt persbureau AP.

Poetin drong er ook opnieuw bij de VS op aan niet militair in te grijpen in Syrië. Syrië heeft zijn betrouwbaarheid bewezen door zich zeer snel bij de Verenigde Naties aan te melden voor de organisatie en de ondertekening van het bijbehorende verdrag (Verdrag over Chemische Wapens CWC). “Ik hoop dat dit een serieuze stap richting de afwikkeling van de crisis in Syrië zal zijn”, voegde hij toe. Gisteren richtte Poetin zich in een opiniestuk in The New York Times al rechtstreeks tot het Amerikaanse volk over de kwestie. Hij gaf toen ook aan dat militair ingrijpen in Syrië er alleen maar voor kan zorgen dat het conflict verder escaleert.

Ook de Chinese president Xi Jinping verwelkomt de toetreding van Syrië. De Iraanse president Hasan Rowhani gaf aan dat Teheran zo nodig wil helpen om de dialoog tussen de Syrische regering en de oppositie op gang te brengen.

Overdragen chemische wapens kan nog even duren

Gisteren bevestigde Assad in een interview met de Russische tv-zender Rossiya-24 dat Syrië toetreedt tot de organisatie. Door toe te treden en het bijbehorende verdrag te ondertekenen, zal Syrië uiteindelijk de controle over zijn chemische wapens gaan overdragen aan de internationale gemeenschap. Dat internationale verdrag verbiedt de vervaardiging, opslag en inzet van chemisch wapentuig.

Assad zal zich echter wel houden aan de “gebruikelijke procedure” voor toetreding tot de organisatie. Een maand na de ondertekening van het verdrag geeft Syrië de eerste gegevens over zijn chemische arsenaal vrij, zei Assad. Ondertekenaars van het CWC verplichten zich hun voorraad chemische wapens te openbaren en die te vernietigen.

Voorstel kwam van Syrische ‘bondgenoot’ Rusland

Rusland stelde afgelopen maandag voor dat Syrië de controle over de chemische wapens overdraagt aan de internationale gemeenschap voor eventuele ontmanteling, om een dreigende militaire ingreep van de VS te voorkomen.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry en zijn Russische ambtsgenoot Sergej Lavrov houden nu besprekingen in Genève over de vervolgstappen voor Syrië. Ze zijn het nog oneens over het de termijn waarop het land de chemische wapens moet overdragen.

Kerry liet gisteren weten geen genoegen te nemen met de toezegging van Syrië. Op een gezamenlijke persconferentie met Lavrov in Genève maakte Kerry korte metten met Assads redenering. Omdat Assad zich al van chemische wapens heeft bediend “is niets aan dit proces standaard”. “De woorden van het Syrische regime schieten in onze ogen tekort.” Rusland wil de regels van het verdrag juist strikt naleven - wat zou betekenen dat een start van de overdracht nog een maand kan duren.

De dreiging van militair ingrijpen door de VS is daarmee nog niet geweken. Obama houdt de mogelijkheid voor militaire interventie open, maar geeft - hoewel een vertragingstactiek wordt gevreesd - de voorkeur aan een diplomatiek antwoord op de gifgasaanval.

‘Regime executeerde 248 mensen’

Sinds een vermeende gifgasaanval van 21 augustus in de Syrische hoofdstad Damascus, waarvan de Verenigde Staten zeggen zeker te weten dat het regime ze heeft ingezet tegen de eigen burgers, dreigt een militair ingrijpen in het land door de VS.

Vandaag komen daar ernstige beschuldigingen van mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) bij. Volgens HRW hebben het Syrische regime en milities die zich achter Assad hebben geschaard zich schuldig gemaakt aan standrechtelijke executies waarbij zeker 248 mensen om het leven zijn gekomen. In een rapport schrijft HRW dat de executies op 2 en 3 mei plaatshadden in twee overwegend sunnitische dorpen aan de kust. Het rapport van HRW is gebaseerd op gesprekken met overlevenden van het bloedbad.

    • Anouk van Kampen