Onderzoek Femke, bliksembezoek Famke

‘RTL Late Night’ met uitzicht op het Leidseplein.

Aan de kop van de tafel van RTL Late Night in het Amsterdamse Hotel American zit Humberto Tan, achter hem zien we door een raam het Leidseplein. Gisteren, in aflevering 14 van de nieuwe dagelijkse talkshow, was daar ineens aan een paal een bord zichtbaar met de tekst ‘Op het andere net is nu Pauw en Witteman’.

De regie was zo sportief de tekst een keer groot en leesbaar in beeld te brengen, als symbool van de huidige oorlog tussen de praatprogramma’s. Later was er een handgeschreven briefje overheen geplakt: ‘Dus welterusten’.

De strijd om de kijkcijfers wordt vooralsnog met vlag en wimpel gewonnen door de VARA op Nederland 1. Gemiddeld haalt Pauw & Witteman daar tussen de 800.000 en 1 miljoen kijkers, terwijl Humberto op RTL 4 soms het half miljoen niet eens haalt. Alleen op vrijdagavond, pal na de hit The Voice of Holland, is het verschil kleiner.

Opmerkelijk aan de concurrentie is dat vrijwel alle talkshows – ook Jinek (KRO) en het door haar verlaten WNL op zondag – nog steeds zeer dicht staan bij het originele voorbeeld, wijlen Barend & Van Dorp (RTL4/Talpa): vier gasten uit de actualiteit, die over alles meepraten, gelardeerd met luchtige filmpjes en andere entr’actes.

De in deze rol debuterende Tan doet het niet slecht, maar nog steeds niet goed genoeg. Hij kan zich profileren door meer aandacht te besteden aan roddelonderwerpen en andere trivia. Soms wordt er inderdaad wel een kwartier gepraat over het huwelijksleven van Rafaël van der Vaart of van Linda de Mol, meestal in de vorm: is het wel goed om daar over te praten? Ook gedupeerde burgers (ten onrechte gearresteerd, de moeder van het slachtoffer van een woonbootexplosie) krijgen hier ruim baan.

De grappige nieuwsfeiten en filmpjes worden zonder veel gêne aangereikt door spreekstalmeester Luuk Ikink, onbenullige babbels aan de bar en zogenaamd gehackte sms’jes van premier Mark Rutte zijn inmiddels alweer afgevoerd. Je moet immers vermijden dat je in het uitzichtloze junkfoodmoeras van een Jensen belandt.

Curieus genoeg lijkt het effect vooral te zijn dat Pauw & Witteman serieuzer en scherper is gestart dan de afgelopen seizoenen gebruikelijk. Terwijl het bij Humberto gisteren over de lustpil voor vrouwen ging, stoeiden de VARA-heren met theoretische natuurkunde en de interpretatie van genezingsstatistieken. Het rapport van Femke Halsema over de semipublieke sector bleek spannender tv op te leveren dan het bliksembezoek van Hollywoodster Famke Janssen aan Humberto. De kijker is dus de echte winnaar.

    • Hans Beerekamp