Nederlander bekroond voor ‘meest lachwekkende onderzoek’

De Ig Nobel-prijzen werden vannacht met veel theater uitgereikt. De prijzen eren onderzoek dat je eerst laat lachen, en je dan doet nadenken. Foto Reuters / Brian Snyder

Vannacht zijn voor de 23ste keer de IgNobel-prijzen uitgereikt voor het meest lachwekkende wetenschappelijk onderzoek. Weer zat er een Nederlandse winnaar tussen. Dierwetenschapper Bert Tolkamp (gepromoveerd in Wageningen, nu verbonden aan Scotland’s Rural College) ontdekte samen met zijn Britse en Canadese collega’s dat hoe langer een koe heeft gelegen, des te groter de kans dat die koe snel zal opstaan. En als een koe eenmaal staat, dan is het moeilijk te voorspellen hoe snel die weer zal gaan liggen.

Het onderzoek leverde de wetenschappers een IgNobel-prijs op, de vrolijke wetenschapsprijs voor onderzoek dat je eerst aan het lachen maakt en daarna aan het denken zet. Ook dit jaar weer een Nederlandse winnaar dus.

Prijzen uit handen van ‘echte’ Nobelprijswinnaars

Vannacht kregen de tien IgNobel-winnaars hun prijzen uit handen van ‘echte’ Nobelprijswinnaars tijdens de 23ste jaarlijkse ceremonie aan de Amerikaanse Harvard Universiteit. De onderwerpen waren zoals gewoonlijk bijzonder.

Twee Amerikaanse wetenschappers kregen de archeologieprijs omdat ze iemand zonder kauwen gevilde, geblancheerde stukken spitsmuis lieten doorslikken – om te onderzoeken welke botjes in het menselijke spijsverteringssysteem oplossen. Japanse onderzoekers lieten muizen met een getransplanteerd hart een week lang naar onder meer Verdi en Enya luisteren om het effect op het immuunsysteem te onderzoeken (Geneeskundeprijs). En een Amerikaan had patent aangevraagd op een antikapingssysteem in vliegtuigen: de kaper vangen en naar de aarde parachuteren (Veiligheidstechniekprijs). De IgNobel Vredesprijs ging naar Aleksandr Loekasjenko, president van Wit-Rusland, en zijn staatspolitie – onder meer voor het arresteren van een eenarmige man wegens applaudisseren in het openbaar.

Ook de IgNobel Psychologieprijs 2013 heeft een Nederlands tintje: Brad Bushman van Ohio State University, een van de onderzoekers die aantoonden dat mensen die denken dat ze alcohol hebben gedronken ook denken dat ze aantrekkelijk zijn, heeft een aanstelling als hoogleraar communicatiewetenschappen aan de Vrije Universiteit (Amsterdam).

Nederlanders vaker in de prijzen

Eerdere Nederlandse winnaars waren onder meer Pek van Andel (2000), voor MRI-onderzoek naar copulerende mensen, en Kees Moeliker (2003), voor de eerste gevalsbeschrijving van homoseksuele necrofilie bij de wilde eend. André Geim kreeg zowel een echte Nobelprijs (in 2010, voor zijn ontdekking van grafeen) als een IgNobelprijs (in 2000, voor het laten zweven van een kikker in een magnetisch veld).

Bekijk hier de hele ceremonie