Nederland 1, 2 en 3 live op bijna elke smartphone

De Publieke Omroep maakt live tv beschikbaar op smartphone.

Onderweg tv-kijken vergt wel behoorlijk wat dataverkeer.

Eigenaars van een smartphone kunnen vanaf vandaag live tv-kijken op hun mobiel. De Nederlandse Publieke Omroep (NPO) heeft een app uitgebracht waarmee Nederland 1,2 en 3 op bijna elke smartphone zijn te bekijken.

De nieuwe versie van Uitzending Gemist, met 3,2 miljoen downloads een bekende video-app waarmee oude programma’s kunnen worden teruggekeken, toont nu ook tv-zenders via mobiel internet en wifi. Het is een alternatief voor het mobiele tv-netwerk dat KPN in 2008 introduceerde en na drie jaar weer uit de lucht haalde. wegens gebrek aan succes. Dat vergde speciale telefoons.

Nu is live televisie terug op smartphones met mobiel internet. De huidige 3G- en 4G-netwerken zijn robuust genoeg om onderweg tv te kunnen kijken. De tv-zenders worden gestreamd in een bandbreedte van 200 tot 1.000 kbit: 10 minuten tv-kijken kost tot 75 megabit, aldus NPO. Voor tv kijken op een mobiel is veel dataverkeer nodig. Dat kan een drempel zijn voor klanten met een beperkte databundel.

De huidige infrastructuur voor mobiel internet kan ruim 100.000 kijkers tegelijk bedienen – mits het plaatselijke mobiele netwerk niet overbelast raakt. „Bij piekmomenten, zoals grote sportwedstrijden, kunnen we opschalen”, zegt een NPO-woordvoerder. De kosten voor de ontwikkeling van de software zijn volgens hem niet precies in te schatten, omdat de app deel uitmaakt van de totale digitale strategie.

Naast de NPO-app, vooralsnog beschikbaar voor Android smartphones en tablets, iPhone en iPad (Windows Phone moet nog even wachten), verschenen de afgelopen weken ook nieuwe video-apps van SBS en RTL. De commerciële zenders sturen hun live-signaal niet mee. Kabelaars Ziggo en UPC werken ook aan een mobiel tv-pakket, via wifi en mobiel internet.

De start van het nieuwe tv-seizoen valt samen met de komst van Netflix. De Amerikaanse videodienst is sinds deze week in Nederland beschikbaar. Netflix wil graag oudere seizoenen van series van de Nederlandse publieke omroep aanbieden en is onderhandeling over de licenties. Dat zou de publieke omroep mogelijk miljoenen opleveren, laat Netflix weten. Een deal tussen Netflix en RTL over het uitzenden van oude series lijkt niet waarschijnlijk. RTL kocht in juli de online videotheek Videoland On Demand om die onder meer met eigen series uit te bouwen tot een concurrent van Netflix.