NAM koopt voor het eerst een beschadigde woning na aardbevingen

Directeur van de NAM Bart van de Leemput (l) en manager communicatie Hans Jansen in gesprek met een bewoner die schade heeft als gevolg van de aardbevingen.
Directeur van de NAM Bart van de Leemput (l) en manager communicatie Hans Jansen in gesprek met een bewoner die schade heeft als gevolg van de aardbevingen. Foto ANP / Remko de Waal

De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) koopt een monumentale boerderij in Groningen vanwege forse en onherstelbare aardbevingsschade als gevolg van gaswinning. De NAM, exploitant van het gasveld, spreekt „van een unieke samenloop van omstandigheden” maar „kan niet uitsluiten” dat in de toekomst „meer panden met uitzonderlijke schade worden opgekocht”.

Boerderij ‘De Haver’ ten zuiden van Onderdendam is het eerste zwaar beschadigde pand dat de NAM aankoopt in Noord-Groningen. Dat gebeurde nadat bouwkundigen en architecten oordeelden dat het rijksmonument uit 1894 niet meer „aardbevingsbestendig” was te maken. Met de eigenaar is overeenstemming over de verkoop bereikt. Over de prijs wil NAM-woordvoerder Chiel Seinen niks kwijt.

Vorige maand nog moest een ouder echtpaar in Groningen een andere boerderij in het aardbevingsgebied op stel en sprong verlaten vanwege „acuut veiligheidsgevaar”. Hun boerderij in Loppersum was ernstig verzakt en verkeert in slechte staat. Bij een beving zou het voorhuis kunnen instorten. De NAM hielp hen aan een tijdelijke woning elders. Er wordt nu onderhandeld over een structurele oplossing.

Seinen benadrukt dat de bijna 10.000 schademeldingen tot nu toe „vrijwel altijd zijn op te lossen met herstel- en versterkingsmaatregelen” aan panden, maar dat kan in de toekomst veranderen. Door de aardgaswinning in het Groningenveld daalt de bodem en beeft de aarde, steeds krachtiger en ook vaker: alleen dit jaar al 96 keer. Dat is bijna eenderde meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Het advies van het Staatstoezicht op de Mijnen om minder aardgas te winnen, legde verantwoordelijk minister Henk Kamp voorlopig naast zich neer. Daarover besluit hij in december. Voordat hij maatregelen neemt, wil hij eerst meer onderzoek doen.