Mijn droom voor ons land

Lieve landgenoten. Voor mij (sorry, ik bedoel ons) ligt een heus Droomboek. Het blijkt dat Nederland vol creatieve, inspirerende en enthousiaste mensen zit, want alle 6.500 dromen en wensen die u mij (ehh, ons) heeft toegestuurd, hebben ons (mij dus) geïnspireerd.

U wilt een innovatief land dat naar de toekomst kijkt – dat willen wij ook. Zo willen wij (u dus ook) een schoon Nederland, met levend water in de stad. Nu hebben wij weliswaar verstand van water, want wij hebben watermanagement gedaan, maar wat u bedoelt met levend water (hoeveel water is er dood? ), is ons toch een beetje een raadsel. U wilt ook ‘modder in het klaslokaal’ schrijft u, wij moeten daar nog even over nadenken. De jurkjes van onze dochters zijn niet bepaald eenvoudig te strijken.

Op scholen wilt u ‘een kopje geloof, een scheutje hoop en een klontje liefde’. Wij vinden: niet zo van dat benepene. Waarom niet een liter liefde en een kilo hoop (dat geloof waar u het over heeft, dat ligt wat moeilijker, dus daar laten wij het even bij).

De beste droom is die van Babak Mohandes uit Vlissingen. Hij schrijft: ‘Ik droom van een Nederland waarin de koning veel meer macht heeft dan nu.’ Wij lezen zoiets liever dan die azijnpissers die ook in het Droomboek staan en dan schrijven: ‘Nederland is er klaar voor: Republiek der Nederlanden!’ Die zijn er vast omwille van het democratische elan ingezet, maar zoiets is natuurlijk een nachtmerrie. De wens dat er een Koning Willem-Alexander Toren komt, is onze favoriet.

Eenvoudige dromen die gemakkelijk zijn te verwezenlijken, lezen wij graag: stuur elkaar een glimlach toe, want ‘een glimlach laat geen plaats voor eenzaamheid of onverschilligheid. Een glimlach is als een zonnetje op een grijze dag, warmte in de kou.’ Zoiets is haalbaarder dan uw suggestie om te beginnen aan ‘De Verenigde Staten van Aarde’ (dat ook in strijd is met idee dat wij meer macht krijgen).

Nou, enorm bedankt hoor, lieve landgenoten. Wij vonden het een geinig boekje en onze dochters hebben de plaatjes uitgeknipt voor hun werkstuk op school, om zo de droom dat daar meer geknutseld moet worden alvast enigszins te verwezenlijken.

Uw liefhebbende Willem A.

Met dank aan voormalig speech- schrijver voor Juliana: Toef Jaeger

    • Uw Liefhebbende Willem A