In Duitsland kunnen ze niet lachen om de ‘Stinkefinger’ van ‘Peerlusconi’

De veelbesproken cover van het magazine van de Süddeutsche Zeitung (coverfoto: Alfred Steffen). Foto EPA / © Süddeutsche Zeitung Magazin/Alfred Steffen

“Een kanselierskandidaat onwaardig” en “een kapitale blunder”. Duitse politici kunnen niet lachen om de opgestoken Stinkefinger, oftewel middelvinger, van Peer Steinbrück, de kanselierskandidaat van de SPD en oud-minister van Financiën.

De foto op de cover van Süddeutsche Zeitung Magazin is onderdeel van de interviewserie ‘Zeg nu eens even niets…’, waarin alleen met gebaren op vragen mag worden gereageerd. Op de vraag wat Steinbrück vond van bijnamen als ‘Probleem-Peer’, ‘Pannen-Peer’ en Peerlusconi’, toonde hij zijn middelvinger.

Enkele politieke reacties

Enkele politici noemden het gebaar van Steinbrück vandaag moedig, maar de meerderheid reageerde negatief op zijn actie.

De Duitse minister van Volksgezondheid Daniel Bahr (FDP):

Twitter avatar danielbahr Daniel Bahr das kann doch wohl nicht der Stil eines Bundeskanzlers sein: Steinbrück mit Stinkefinger auf dem Titel des SZ… http://t.co/nxuopYH1lx

Deze journalist quote FDP-leider Philipp Rösler, die dit gebaar een kanselierskandidaat onwaardig noemt:

Twitter avatar Ch_Schlesiger Christian Schlesiger Rösler zu Steinbrücks Stinkefinger: “Die Geste verbietet sich als Kanzlerkandidat. So etwas geht nicht.” FDP die neue Verbotspartei!

Het campagneteam van Steinbrück in een reactie:
Klartext (duidelijke taal, een campagneslogan van Steinbrück) heeft niet altijd woorden nodig:

Twitter avatar peersteinbrueck Peer Steinbrück “Klartext braucht nicht immer Worte- zum Beispiel wenn man ständig auf olle Kamellen, statt auf wirklich wichtige Fragen angesprochen wird.”

‘Politieke clownstype spreekt niet aan in Duitsland’

Steinbrück zei in een reactie te hopen dat Duitsland er de humor van inziet. NRC-diplomatiek redacteur Juurd Eijsvoogel vandaag in zijn column:

“Dat lijkt me veel gevraagd, hoewel Rudi Carrell ook niet alleen met fijnzinnigheden de harten van de Duitsers veroverde. Van politici wordt een zekere ernst verwacht. Anders dan in bijvoorbeeld Italië spreekt het politieke clownstype niet zo erg aan in het naoorlogse Duitsland.

“Of de rest van Europa genoeg humor zou hebben om een Duitse leider met opgestoken middelvinger te waarderen lijkt me nog twijfelachtiger. De Duitse dominante rol en de vermeende arrogantie, het ligt allemaal toch al zo gevoelig. Critici van Duitsland, van de Britse tabloids tot Griekse demonstranten, zouden er wel raad mee weten. Zo’n middelvinger is weer eens wat anders dan een opgeheven arm. In elk geval is het niet de uitgestoken hand uit Berlijn waar veel Europese landen na de verkiezingen op hopen.”

Hetzelfde interview met Merkel zou er volgens deze Twitteraar zo hebben uitgezien:

Twitter avatar hwacookie Hauke Walden Wenn die Merkel das SZ-Interview gegeben hätte sähe das Vermutlich so aus: #btw13 #stinkefinger http://t.co/7f50capoGF

Of zo:

De Twitteraccount ‘Peers finger’ is al aangemaakt:

Twitter avatar peersfinger Peers Finger Ich hab große Vorbilder! http://t.co/lbkricW0E0

En uiteraard zijn er vele imitaties gemaakt:

Twitter avatar RLFPropaganda RLF Propaganda #Stinkefinger? Well, we really don’t want to know where #peersfinger was before the photo shoot. #merkel #steinbrück http://t.co/SLdFSumeoG
Twitter avatar FDP_Liberte FDP Liberté #Peer #Steinbrück zeigt den Bürgern und den Medien den #Stinkefinger. Der Mann ist peinlich für Deutschland! #SPD- http://t.co/ked7D6YWcl

Nog negen dagen tot de verkiezingen

In de aanloop naar de Duitse verkiezingen van 22 september gaat Merkel op kop in de peilingen. Met 40 procent heeft de CDU een voorsprong van 15 procent op de SPD. Alle ogen zijn gericht op de kansen van de mogelijke coalitiepartners die de beide grootste partijen aan een meerderheid boven de 45 procent kunnen helpen. Bij de CDU is dat de liberale FDP die altijd worstelt om boven de kiesdrempel van 5 procent te komen. Maar die partij staat nu in alle peilingen op 5 en hoger. Daar tegenover staan de Groenen die tussen de 11 en 13 procent scoren. Opgeteld bij de ongeveer 25 procent van de SPD levert dat geen meerderheid op. Zelfs met Die Linke erbij, met ongeveer 9 procent, is er nu geen rood-rood-groene meerderheid.

‘Twee vragen maken Duitse verkiezingsstrijd spannend’

Eijsvoogel over de middelvinger en het effect op de verkiezingsstrijd:

“De kans dat Steinbrück wint is volgens de peilingen toch al miniem, en zal na de middelvinger niet gegroeid zijn. Maar dat wil niet zeggen dat er volgende week niets op het spel staat. Twee vragen maken het toch spannend. Welke coalitie zal Merkel vormen om te kunnen door regeren? En: hoe groot wordt de nieuwe protestpartij Alternative für Deutschland (AfD), die pleit voor afschaffing van de euro? De antwoorden op die vragen kunnen bepalend zijn voor de Duitse koers in de EU.”

De BBC legt de Duitse verkiezingen voor ons uit in stripvorm:
http://youtu.be/BVtfuql5ys8