Hiltongroep hoopt op recordbeursgang

In 2007 zette investeringmaatschappij Blackstone de hotelwereld op zijn kop door de Hilton-hotelketen over te nemen. Blackstone legde voor de overname een recordbedrag van 19 miljard euro neer. Gisteren maakte de investeringsgroep bekend dat het Hilton gedeeltelijke naar de beurs wilt brengen.

De iconische keten bezit wereldwijd 3.994 hotels. In de eerste helft van dit jaar boekten zij een omzet van 6,8 miljard euro en een winst van 320 miljoen euro. In de loop van de twintigste eeuw was de hotelketen populair bij grote sterren. Zo is het Amsterdamse Hilton nog steeds bekend om het protest dat muzikant John Lennon voerde in zijn hotelkamer, en zijn de de muppets Waldorf en Statler verwijzingen naar twee Hilton-hotels in New York.

Hilton hoopt met deze gedeeltelijke beursgang ruim 1,3 miljard dollar op te halen (bijna een miljard euro). Dat blijkt uit documenten die Hilton gisteren bij de Amerikaanse beurstoezichthouder SEC heeft ingediend.

Daarmee hoopt de hotelketen opnieuw op een record, want nooit eerder leverde de aandelenuitgifte van een hotelketen zo veel geld op. De 19 miljard euro die Blackstone destijds neertelde is nog steeds de grootste som die ooit betaald is voor een overname van een hotelketen.

In het vorige decennium haalde de naam Hilton vaker het nieuws door het gedrag van de erfgenamen van oprichter Conrad Hilton, dan door positieve financiële resultaten van de keten. Bij de overname moest Blackstone ook de vergaarde schuld van 5,6 miljard euro op zich nemen. Maar Blackstone voerde grondige hervormingen door en daardoor is de hotelketen rendabeler geworden. Zo liggen de brutowinstverwachtingen voor dit jaar zo’n 58 procent hoger dan in 2009.

Het is echter een algemene trend dat hotels het beter doen. De reis- en vrijetijdsindex van de FTSE, die de aandelen bundelt van verschillende beursgenoteerde bedrijven binnen de reissector, is het laatste jaar met 34 procent gestegen.

Ook zijn de prijzen voor een hotelovernachting wereldwijd voor het eerst weer gestegen sinds het begin van de financiële crisis in 2008. Dat bleek uit de dinsdag gepubliceerde index van boekingwebsite hotels.com. Het is volgens David Roche, de topman van de boekingsite, een bescheiden teken voor optimisme.

De daadwerkelijke beursgang zal begin 2014 zijn. In augustus begon Blackstone met de voorbereiding. Toen ging de investeerder op zoek naar banken die de beursgang zullen begeleiden.

    • Piet van de Velde