Heb je iets groters dan een kast?

‘Had ik je niet gezegd dat het om een dienstmeisjeskamer ging?” Tot dat moment vond ik de jongen die me rondleidde door het appartement heel aardig. Ik volgde hem door een ruime gang en twee keukens, beide met ramen. Groot, dacht ik nog, voor Braziliaanse begrippen. Daarachter lag de kamer die ik voor 400 euro per maand kon huren. Naast het eenpersoonsbed was net ruimte om te staan. Een kleine nis deed dienst als kast.

Brazilië is al lang geen goedkoop land meer. Met het WK voetbal (2014) en de Olympische Spelen (2016) op komst, stijgen de prijzen van vrijwel alles met de dag. In de Zona Sul, de zuidzone van Rio de Janeiro waar de rijken wonen is boodschappen doen duurder dan in Amsterdam. Een potje augurken is er twee keer zo duur als in Nederland. Kaas, melk of muesli kosten euro’s meer. Voor een beetje fles wijn leg je in Rio al gauw een tientje neer. Alleen bier is goedkoper. Mijn geluk, dat drink ik graag.

Prijzen die echt tot in de hemel reiken zijn die van huizen, zowel koop als huur. Tussen de rijke gedeeltes prijken in Rio de Janeiro de schitterendste heuvels met fenomenale uitzichten op zee. Van oudsher bouwden de armen daar huizen die uitgroeiden tot beruchte favela’s. Na decennia van drugsgeweld bewaart de politie er voorlopig de vrede. Het gevolg: een speculatie op de huizenmarkt die zijn weerga niet kent.

De Getúlio Vargas Stichting, een invloedrijk hoger onderwijsinstituut, berekende recent dat de huurprijzen in favela’s de afgelopen twee jaar met 6,8 procent meer stegen dan die in dure wijken. In Complexo de Alemão, een favela in het noorden van de stad, verdrievoudigden de huren. In Vidigal, een bij buitenlanders geliefde favela die uitkijkt over het beroemde strand van Ipanema, kocht een Oostenrijker in 2009 een huis voor 12.000 euro. Nu bieden makelaars hem 3 ton.

Van de toenemende speculaties zijn vooral Brazilianen met een minimum of zelfs een gemiddeld loon de dupe. Zij worden gedwongen te verhuizen naar verderop gelegen, minder veilige delen van de stad.

Het zijn de makelaars, ontwikkelaars en speculanten die profiteren. Net als slimme huiseigenaren. In Brazilië lopen de meeste contracten voor huurhuizen dertig maanden. Daarna staat het een verhuurder vrij de prijs naar believen te verhogen. „Wij moeten sinds vorige maand ineens 200 euro extra betalen”, verontschuldigde een meisje zich voor de prijs van een huis.

In 2011 zette de zakenwebsite Business Insider Braziliaanse en Amerikaanse prijzen naast elkaar. Voor een luxueus tweekamerappartement in São Paulo betaalde je omgerekend 1.800 euro per maand tegenover 1.500 euro in Miami.

Daar komt nu verandering in. De real, de Braziliaanse munt, is sinds drie maanden aan forse inflatie onderhevig. Voor buitenlanders die in euro’s uitbetaald krijgen, wordt het land daardoor goedkoper.

Voor het huis dat ik uiteindelijk vond – een conjugado op de rand van de Zona Sul van 24 vierkante meter (aangeprijsd als 30) – betaalde ik vorige maand 530 euro. Maar deze maand maak ik alweer 40 euro minder over.

    • Floor Boon