Hang all rapists, dus ook uw zoon

Vandaag wordt de straf voor twee daders van de groepsverkrachting van eind vorig jaar bekend De doodstraf ligt voor de hand Maar in hun wijk worden ze nog steeds gezien als goede jongens

Hoewel Nederland met gevechtstroepen uitrukt, is Mali géén vechtmissie, benadrukten de ministers. Foto AFP

Correspondent India

„Ram Singh hebben we weggestuurd uit de wijk. Hij heeft zich tot twee keer toe ingelaten met andermans vrouwen”, zegt Pyra Lal, een riksjachauffeur in een wit hemd dat zijn donkere huid grotendeels bloot laat. Hij zit op een bamboebed voor zijn piepkleine huisje in de sloppenwijk Ravi Dass in het zuiden van de hoofdstad New Delhi. Lal spreekt over een van de beruchtste mannen in India: Ram Singh (33), volgens het politierapport was hij de drijvende kracht achter de groepsverkrachting eind vorig jaar in Delhi, waarbij een 23-jarige studente door zes mannen in een door de stad rijdende privébus zo werd mishandeld, dat ze aan interne verwondingen stierf.

De zes werden kort na de misdaad gearresteerd. Een van hen was 17. Omdat hij minderjarig is, mag zijn naam niet worden genoemd, in tegenstelling tot de namen van de overige daders. ‘De minderjarige’ kreeg vorige week de maximum jeugdstraf: drie jaar in een correctieve instelling. Veel te mild, oordelen veel Indiërs. De meerderjarige daders werden woensdag schuldig bevonden. Vanmiddag bepaalt de rechter de strafmaat. Omdat ook sprake is van brute moord, kunnen zij de doodstraf krijgen.

Ram Singh is al dood. Hij werd maanden geleden hangend in zijn cel gevonden. Zelfmoord, volgens de politie. Moord, zegt zijn familie. Eén van zijn armen was verlamd, dus hoe kon hij zich zonder ‘hulp’ ophangen? Zijn voormalige buren is het om het even. „Hij verdiende het”, zegt een van de mannen rond Pyra Lals bamboebed.

De busverkrachting deed de sluimerende woede over het in India wijdverbreide seksuele geweld tegen vrouwen exploderen. De publieke roep om de doodstraf voor alle verkrachters, te beginnen met de daders van de busverkrachting, klinkt luid. Het populairste symbool tijdens de massale demonstraties in december naar aanleiding van de busverkrachting waren afbeeldingen van een strop, met de tekst: Hang all rapists.

De ouders van de vermoorde studente willen dat de daders ter dood worden gebracht. Volgens de moeder is dat de laatste wens van hun dochter. Zij werd een week voor haar dood verhoord. „Ze moeten levend verbrand worden”, zei ze volgens het uitgelekte verslag.

Van de zes daders kwamen er vier uit Ravi Dass. De jongere broer van Ram Singh woont er nog. „Ik heb met hem gewerkt in de bouw”, zegt buurtbewoner Madhar Singh. „Een goede jongen. Geen dronkaard zoals Ram Singh.” De twee andere daders zijn een stuk jonger: fitnesstrainer Vinay Sharma (20) en fruitverkoper Pawan Gupta (19). Ook tegen hen eiste de openbaar aanklager woensdag de doodstraf. „Anders is de boodschap aan de samenleving dat afwijkingen van deze aard worden getolereerd.”

Voor het huisje van de familie Gupta zit Sheetal (12), een jongere zus van Pawan. Ze zag hem na zijn arrestatie nog één keer, drie weken geleden, tijdens Rakhsa Bandhan, het feest waarbij zussen hun broers een polsbandje (‘rakhi’) ombinden. De broers beloven hun zussen te beschermen en te eren. „Toen ik hem de rakhi omdeed in de gevangenis, voelde ik hoeveel ik van hem hou”, zegt ze verlegen.

Ravi Dass telt tweehonderd huizen, er wonen zo’n duizend mensen. Er zijn twee kranen waar een paar uur per dag drinkwater uit stroomt. . De mensen zijn er arm en onopgeleid. Veel mannen zijn riksjachauffeurs en verdienen net genoeg om hun gezinnen van in leven te houden. Vinay Sharma was een uitzondering. Hij doorliep de middelbare school en verdiende redelijk als fitnesscoach en assistent-gymleraar. Hij was net begonnen aan een universitaire studie.

Het huisje van de familie Sharma bevindt zich helemaal achterin de wijk. „Iedereen wil mijn zoon dood hebben, maar hij is een goede jongen”, zegt Champa Devi, de moeder van Vinay. „Hij studeerde, hij deed nooit iets verkeerds. Ze draagt een bruine sari met een motief van bloemen. „Het is Ram Singhs schuld.” De rechter, meent ze, zit naast God. Hij kent de waarheid. „Als Vinay schuldig is, moet hij zwaar gestraft worden, maar niet met de dood.” Als de doodstraf ook gold voor machtige mensen zou ze ervoor kunnen zijn. „Geef ze één kans, ze zijn zo jong. Dat is alles wat we de rechter vragen.”