Geen WK voor Kaapverdië na straf van FIFA

Kaapverdië is donderdag uit het WK-kwalificatietoernooi gezet. Het Afrikaanse land plaatste zich zaterdag door een zege op Tunesië voor de beslissende play-offs, maar deed dat met een speler die vanwege een schorsing helemaal niet in actie mocht komen. Tunesië neemt de plaats van Kaapverdië in.

Kaapverdië, dat nog in beroep kan gaan tegen de beslissing van de FIFA, moet ook een boete van een kleine vijfduizend euro betalen.

De speler, Fernando Varela, kreeg in een kwalificatieduel afgelopen voorjaar een rode kaart en werd voor vier duels geschorst. Tunesië klaagde na het duel zaterdag met succes bij de FIFA over het meespelen van Varela.

Ironisch genoeg had Kaapverdië zich voor de play-offs gekwalificeerd mede dankzij eenzelfde fout van Equatoriaal-Guinea. Dat land had in een gewonnen kwalificatieduel tegen Kaapverdië ook een speler opgesteld die niet op het veld had mogen staan. Kaapverdië kreeg vervolgens drie punten bijgeschreven.

De tegenstander van Tunesië wordt maandag bekend bij de loting. Vijf Afrikaanse landen kwalificeren zich voor het WK in Brazilië van volgend jaar.