Opinie

    • Joël Broekaert

Enorme ballen

Ik had het ook niet voor mogelijk gehouden, maar mijn mannelijkheid heeft een nieuw hoogtepunt bereikt. In de zomermaanden is het sowieso altijd wat erger. Mijn testosterongehalte volgt netjes het kwik. Zodra de temperaturen stijgen, komt namelijk de barbecue naar buiten. Dat leidt tot fik, grote lappen vlees en hele kippen met blikjes bier in hun kont.

Sinds ik stukjes voor de krant tik over eten krijg ik vaak te horen: „We gaan barbecuen bij mij in de tuin, kom je ook? Dan kun jij het vlees doen.” Dat helpt niet. Dan kan ik de hele avond met een tang in mijn hand semigeïnteresseerd doen. Dan heb ik de regie over het gesprek („sorry, wacht even, even op m’n vlees letten”) en over mijn gesprekspartners („ik zou die poten nu even omdraaien, als ik jou was”). Daar word ik nog haniger van.

Afgelopen zomer ging daar nóg een schepje bovenop. Ik heb mijn eigen houtskool gemaakt. M’n baard is die avond spontaan vijf centimeter gegroeid. Met schrammen op mijn klauwen en kuiten – van de bramenstruiken die over de stapels brandhout groeiden in de privéwijngaard boven op een Italiaanse berg – sleepte ik de kurkdroge wijnranken naar een oud olievat met een vuurkorf erin. Vuur stoken, hout erop en een deksel, zodat er heel weinig zuurstof bijkomt. Dan verkoolt het hout in plaats van dat het volledig verbrandt. Bezweet met zwarte vegen in het gezicht, als een middeleeuwse wapensmid in een bloemetjesschort, haalde ik met een tang grote stukken van mijn gloeiende kool uit de ton. Daarboven roosterde ik het vlees voor de hele stam en ik sloeg met beide vuisten om en om op mijn borst.

Mijn ballen zijn ondertussen weer tot normale grootte ingekrompen. Dus daarom een bescheiden groentegerechtje voor op de barbecue: de appelclafoutis uit SmartBBQ, het laatste boek van Julius Jaspers. Deze taart wordt op een indirect vuur (dus met een plaat tussen de kolen en het rooster) gebakken. De temperatuur onder de deksel moet 190 graden zijn.

Verdeel de appels en citroenrasp over een ovenschaal.

Breng de melk tegen de kook met 30 gram boter en de vanille. Laat 10 minuten trekken.

Roer met de bloem tot een glad beslag. Roer van het vuur de rest van de boter, de suiker en de eieren (per stuk) erdoor.

Schenk het beslag over de appels en bak de taart circa 30 minuten op de barbecue.

En nu maar hopen dat het nog één dag mooi weer wordt.

    • Joël Broekaert