Blunder SPD-kandidaat Steinbrück

None
Foto EPA

Met een foto van zijn opgestoken middelvinger heeft de Duitse kanselierskandidaat Peer Steinbrück zichzelf in de problemen gebracht. Steinbrück is de sociaal-democratische uitdager van bondskanselier Angela Merkel bij de verkiezingen van 22 september. Hij staat op de cover van het kleurenmagazine van de Süddeutsche Zeitung (SZ) met een lelijke grimas en een Stinkefinger, zoals Duitsers een opgestoken middelvinger noemen.

De foto maakt deel uit van een serie ‘woordloze interviews’, waarin de geïnterviewden alleen met gebaren op vragen mogen reageren. Steinbrück werd gevraagd wat hij vond van bijnamen als ‘Probleem-Peer en Peerlusconi’ – die verwijzen naar zijn af en toe onhandige verkiezingscampagne.

Hoewel op Twitter ook lof was voor Steinbrücks ‘moed’, leidde de provocatie onder politici tot kritiek. Een CDU’er sprak van „een kapitale blunder”. FDP-leider Philipp Rösler noemde het gebaar een kanselierskandidaat onwaardig.

Rolf Kleine, voormalig Bild-journalist en woordvoerder van Steinbrück, zou volgens de SZ nog hebben geprobeerd om de foto tegen te houden. Maar Steinbrück zou hebben gezegd dat hij het wel prima vond zo.

Inmiddels ontkent Kleine dat hij zich tegen publicatie heeft verzet. „Waarom zou ik er een probleem in zien”, zei hij tegen Der Spiegel. ’s Middags had Steinbrücks campagneteam gereageerd met het commentaar ‘Klartext braucht nicht immer Worte’ – duidelijke taal [een campagneleus van Steinbrück] heeft niet altijd woorden nodig.

Als hij dit gebaar achter het stuur had gemaakt, zou hij een boete van 600 tot 4.000 euro hebben gekregen wegens belediging, schreef de SZ. Op de cover van een magazine, schrijft Der Spiegel, is een middelvinger in combinatie met politiek ‘nogal ongewoon’.

Wereldblik pagina 15