Doodstraf voor daders groepsverkrachting India

De politiebus met de verdachten vanochtend bij aankomst bij de rechtbank. Foto AFP / Manan Vatsyayana

De vier Indiase mannen die schuldig zijn bevonden aan de groepsverkrachting van en moord op een jonge vrouw krijgen de doodstraf. Dat heeft de rechtbank in New Delhi bekendgemaakt. De mannen zullen worden opgehangen.

Het besluit moet eerst nog wel langs het Indiase Hooggerechtshof. Ook kunnen de mannen nog in beroep en de president om clementie vragen. De doodstraf in India wordt niet vaak opgelegd: vorig jaar voerde het land zijn eerste executie uit sinds 2004.

In de zaak waren in totaal zes verdachten opgepakt. Een van hen overleed in maart in zijn cel en een zesde nog minderjarige verdachte werd onlangs tot drie jaar in een opvoedingsgesticht veroordeeld.

Zaak zorgde voor veel ophef

De 23-jarige vrouw en haar vriend werden belaagd nadat ze na een bioscoopbezoek op 16 december in een busje waren gestapt. De zes aanvallers sloegen de man in elkaar en verkrachtten de vrouw, onder andere met een metalen staaf. Ze dumpten de twee slachtoffers aan de kant van de weg en de vrouw overleed twee weken later in een ziekenhuis in Singapore.

De zaak zorgde voor veel ophef in India. De regering zag zich gedwongen wetgeving aan te passen en snelrechtprocedures in te voeren voor verkrachtingszaken. De nieuwe wet maakt stalken, begluren en seksuele intimidatie tot een misdrijf. Ook voorziet de wet in de doodstraf voor recidivisten of voor verkrachtingen waardoor het slachtoffer komt te overlijden.

    • Lex Boon