Doden bij aanval op Amerikaans consulaat Afghanistan

Rook boven het terrein van het Amerikaanse consulaat in Herat. Foto Reuters

Bij het consulaat van de Verenigde Staten in Herat, Afghanistan, is een zware autobom afgegaan. Twee Afghaanse beveiligers van het consulaat zijn daarbij om het leven gekomen. Volgens de BBC hebben de Talibaan de aanslag opgeëist.

Bij het vuurgevecht dat vervolgens ontstond tussen de aanvallers en de beveiligers zouden meerdere aanvallers zijn gedood.

Twitter avatar ISAFmedia ISAF The US Consulate in #Herat is secure. #ANSF & Consulate security have defeated the attackers.

De BBC meldt dat een deel van de beschermingsmuur om het consulaat is verwoest. Het is nog niet duidelijk of de aanvallers er ook daadwerkelijk in zijn geslaagd het consulaat binnen te dringen. Volgens de VS zijn alle medewerkers van het consulaat in veiligheid.

In 2014 worden de internationale troepen grotendeels uit Afghanistan teruggetrokken en moeten de binnenlandse veiligheidsdiensten meer verantwoordelijkheid op zich nemen. Het land wordt inmiddels weer gebruikt als schuilplaats door anti-westerse jihadi’s. In de ruige oostelijke provincie Nuristan zijn bases van al-Qaeda, milities van de Pakistaanse Talibaanbeweging en de aan al-Qaeda gelieerde anti-Indiase terreurgroep Lashkar-e-Taiba.

http://www.youtube.com/watch?v=7_t1mdPnH_w&feature=youtu.be

    • Lex Boon