Dit verbetert je liefdesleven Verbrijzel het voetstuk

Kleur noch smaak bestond. Zaterdag leek op maandag. Gevoelsmatig onderscheid tussen naar het café gaan en een treinvertraging was er niet.

Doch wee diegene die me depressief noemde. Liefdesverdriet was het, en zwaar ook. Maar was het echt nodig dat ik twee jaar door het leven drentelde als een figurant in een Ingmar Bergman-drama? Naar de psycholoog wilde ik niet. Mijn persoonlijke trauma reduceren tot een label en een stappenplan met bijpassende pillendoos?

Nee, dank u.

Het is dat ik googlen te veel moeite vond in die tijd anders had ik misschien soelaas gevonden in het eerder kernachtig getitelde zelfhulpboek Liefdesverdriet. De voorgeschiedenis van de zelfverklaarde liefdesverdriettherapeut Roel van Duijn verraadt in ieder geval een alternatieve aanpak. In de sixties was hij een voorman van de provo’s en de Kabouterbeweging. Wie het tijdperk van de vrije liefde mee heeft vormgegeven, moet wel weten hoe je de hogedrukreiniger zet op je hart.

Na zelf de ‘de ergste van alle rampen’ te hebben meegemaakt, besluit hij veertig zware gevallen van ludduvuddu te bestuderen met als doel de succesvolste genezingsstrategie eruit te distilleren. Wat kan de treurende lezer leren van het wedervaren van de veertig ‘proefkonijnen uit de martelkamer van de liefde’?

Ten eerste moet je in de modder zakken, volgens Van Duijn. Dat wil zeggen, je moet de pijn en eenzaamheid tot in je tenen voelen. Daarna moet je je zelfbeeld te herscheppen. Dat is meestal volledig naar de knoppen omdat diegene die jij op een voetstuk hebt geplaatst niet meer naar je omkijkt. Weg met die piëdestal dus. En hou weer van jezelf. Dan pas kun je weer met gezond zelfvertrouwen naar anderen gaan lonken.

Hij haalt het voorbeeld aan van de auteur Renate Rubinstein die een tijd lang via haar krantencolumns probeerde om haar weggelopen man terug te veroveren. „Het lukte de schrijver van De Negerhut van Oom Tom toch ook de slavernij in Amerika afgeschaft te krijgen?” meende ze. Het schrijven overtuigde haar ex niet maar het bracht haar wel terug tot zichzelf. En het prepareerde haar en passant ook nog eens voor een buitenechtelijke affaire met Simon Carmiggelt. Een boek schrijven om je liefdesverdriet te verwerken, het idee alleen al.

In deze rubriek keurt schrijver Thomas Blondeau zelfhulpboeken over de liefde. Van hem is vorige week ‘Het West-Vlaams versierhandboek’ verschenen. Volgende week: Liefdesverdriet en hoe er vanaf te komen.

    • Thomas Blondeau