‘Diplomaten negeren massaal verkeersboetes’

Parkeerboete in Amsterdam. Foto ANP / Lex Lieshout

Diplomaten uit onder andere Rusland en China negeren massaal parkeer- en verkeersboetes. Dat meldt het Algemeen Dagblad vanochtend. Het zou over een periode van vijf jaar gaan om zo’n 700.000 euro aan onbetaalde boetes.

Veel onbetaalde flitsboetes

In Den Haag zou het ’t ergste zijn. Daar zijn voor 307.004 euro aan boetes uitgedeeld aan auto’s met een diplomatenkenteken, waarvan 185.954 euro nog altijd niet is betaald. Ook buiten Den Haag worden de boetes massaal genegeerd, sinds 2009 ontvingen diplomaten in totaal 1.027.286 aan vooral flitsboetes, meer dan de helft - 528.593 euro - is nog altijd niet betaald.

De buitenlandse diplomaten worden geacht zich aan de Nederlandse wet te houden, maar vanwege hun diplomatieke onschendbaarheid kan justitie geen maatregelen nemen als diplomaten bepaalde wetten negeren.

CDA wil kijken naar het Amerikaanse systeem

CDA-Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt wil dat Minister Opstelten van Veiligheid & Justitie er, ondanks hun onschendbaarheid, voor gaat zorgen dat de diplomaten hun boetes gaan betalen. Omtzigt wijst daarbij op het Amerikaanse systeem, waarbij na drie onbetaalde boetes het diplomatenkenteken wordt ingetrokken. Een andere optie is om de gratis parkeerplekken te ontnemen.

In 2012 ook Kamervragen over niet betalende diplomaten

Het is niet de eerste keer dat de Tweede Kamer vragen stelt over niet betalende diplomaten. In maart 2012 stelde de PVV vragen naar aanleiding van berichtgeving op NU.nl. Opstelten antwoordde toen het volgende op vraag wat het ministerie hier aan gaat doen:

In bilaterale contacten met ambassades worden de verplichting zich aan de regels te houden, en de verplichting van betaling, benadrukt. Op grond van het Verdrag van Wenen kunnen echter geen dwangmiddelen tegen diplomaten worden toegepast. Deze beperking bestaat opdat diplomaten (waaronder ook Nederlandse diplomaten in het buitenland) die in een ander land werken, niet door het ontvangende land via de strafwet onder druk gezet kunnen worden. Dit beperkt ook de afdwingbaarheid van de betaling van verkeersboetes.

Met het CJIB is afgesproken dat Buitenlandse Zaken voortaan eerder zal worden geïnformeerd over niet betaalde boetes, zodat eerder actie kan worden ondernomen. In samenwerking met het CJIB en de RDW wordt in de toekomst jaarlijks een operatie uitgevoerd om individuele ambassades nogmaals te herinneren aan hun eventuele openstaande boetes.

    • Nando Kasteleijn