Crisis dupeert milieu

Door een onzer redacteuren

Grote, zwaar vervuilende bedrijven zijn het afgelopen jaar niet in staat geweest om hun uitstoot van broeikasgassen, die bijdragen aan de opwarming van de aarde, te verminderen.

Dat blijkt uit het jaarlijkse onderzoek van het Carbon Disclosure Project (CDP) in samenwerking met het consultancybedrijf PwC naar het klimaatbeleid van de grootste 500 bedrijven ter wereld. De vijftig meest vervuilende bedrijven zagen hun uitstoot het afgelopen jaar met 1,65 procent toenemen, tot 2,54 miljard ton.

Volgens het CDP wordt dat mede veroorzaakt door de economische crisis, waardoor er zowel in politiek als in bedrijven minder aandacht is voor klimaatbeleid. Het CDP waarschuwt dat klimaatverandering intussen gewoon doorgaat. Het wijst onder andere op het stijgende aantal extreme weersgebeurtenissen.

Daarom blijft de noodzaak van maatregelen tegen klimaatverandering onverminderd groot, aldus Malcolm Preston van PwC. Als bedrijven niet zelf initiatieven nemen, waarschuwt hij, zullen overheden op termijn ingrijpen.

Tot de Nederlandse grote bedrijven die relatief goed presteren behoren Philips, EADS (Europees bedrijf met hoofdkantoor in Nederland), Heineken en ING.