Cool dudes en surfergirls

North Sea Surf is verhuisd van het strand van Wijk aan Zee naar de Melkweg, Amsterdam Surfmuziek is allang niet meer alleen voor oude mannen in Hawaiishirts Drie redenen om morgen te gaan.

Los Coronas
Los Coronas

Medewerker Muziek

Galmende gitaren, bonkende drums, soms een verdwaalde trompet en bijna nooit zang. Surfmuziek is hot sinds de soundtrack van Pulp Fiction de muziek van de legendarische gitarist Dick Dale opnieuw aan het licht bracht. Het North Sea Surf Festival verhuist na twee jaar op het strand van Wijk aan Zee naar de Melkweg in Amsterdam, waar je makkelijker met openbaar vervoer kunt komen en waar in de filmzaal enkele spectaculaire surffilms worden vertoond. Drie doorslaggevende redenen om morgen naar North Sea Surf te gaan.

Surfbands

Naast de internationaal gerenommeerde Los Coronas (Spanje), The Bambi Molesters (Kroatië) en onze eigen Phantom Four is de komst van de Mexicaanse surftopper Lost Acapulco een Nederlandse primeur. De band bestaat al zeventien jaar en is een van de grootste surfbands ter wereld. Ze speelden Shakira en Santana van het podium op het Vive Latinofestival in Mexico-Stad en trokken meer dan honderdduizend festivalgangers op het centrale plein van de Mexicaanse hoofdstad.

Drie van de vier bandleden verschuilen zich achter traditionele Mexicaanse worstelmaskers. Ze noemen zich Crunchy (leadgitaar), Reverendo (slaggitaar), St. Ramírez (bas) en Warpig (drums). Hun „twangende” surfhit ‘Calaveras del Justico’ gaat op YouTube gepaard met een animatiefilmpje waarin de Mexicaanse drugs- en misdaadcultuur in verband wordt gebracht met de geschiedenis van de oude Azteken, zombies en vliegende schotels.

Lost Acapulco is een kleurrijke band die de surfmuziek verrijkt met een Zuid-Amerikaans temperament. Op het commercialvrije northseasurfradio.org komen ze regelmatig voorbij.

Surffilms

Surfers nemen grote risico’s om de perfecte golf te vinden. Als ze niet met een helikopter op zoek gaan naar stormgebieden, zoals in de film Storm Surfers 3D, riskeren ze het gevaar van haaien die naar ze happen bij hun capriolen op de surfplank.

De documentaire Surfing & Sharks van regisseur Julian Watson beleeft zijn Nederlandse première op North Sea Surf en toont hoe waaghalzen in Zuid-Afrika hun leven in gevaar brengen door te surfen in gebieden waar de gevreesde witte haai zomaar kan opduiken.

Twee slachtoffers vertellen blijmoedig hoe ze hun „ongeluk” overleefden. De dood van zijn broer die leegbloedde na een haaienbeet weerhoudt de surfer Avuyile Ndamase er niet van in het risicogebied te blijven surfen. Een biologe legt uit dat haaien intelligente roofdieren zijn, eigenlijk de leeuwen van de zee, die het ook niet kunnen helpen dat ze hun nieuwsgierigheid naar een indringer tonen door er hun tanden in te zetten. Normaal gesproken staan mensen niet op het menu van de witte haai en hebben ze genoeg aan sardines en soms een sappige zeehond.

De surfers troosten zich met de gedachte dat er gemiddeld slechts één shark attack plaatsvindt per miljoen surfuren. Oversteken op straat in Kaapstad is gevaarlijker, vinden ze. Zo rechtvaardigen ze hun laconieke houding met betrekking tot het gevaar waaraan ze blootstaan. Surfing & Sharks werkt toe naar een adembenemende apotheose als een deskundige twee surfers meeneemt naar een drukbevolkt haaiengebied waar ze gaan zwemmen tussen de haaien. In wezen zijn haaien net honden, luidt de theorie, en laten ze je met rust als je duidelijk kenbaar maakt dat je niet bang voor ze bent. Maar het blijft spannender dan zwemmen met dolfijnen.

Surfpubliek

Surfers zijn cool dudes en ook liefhebbers van surfmuziek worden gekenmerkt door hun relaxte houding. De tijd is voorbij dat je bij surfconcerten alleen verweerde mannen in Hawaiishirts trof. Liefhebbers zijn er van alle leeftijden en na Pulp Fiction (1994) kwamen er ontelbare nieuwe bands die muziek maken in de geest van Dick Dale, The Chantays en The Surfaris. De gitaristen van The Pixies en The Arctic Monkeys staan bekend om hun surfmuziekliefde en bands als Man Or Astro-man! en Laika & the Cosmonauts voorzien het genre van nieuwe impulsen.

Tijdens de eerste twee edities van North Sea Surf in Wijk aan Zee stonden in de buurt van strandpaviljoen Timboektoe tientallen beschilderde auto’s waarin surfers met wetsuits en boards vanuit heel Europa waren toegestroomd.

Parkeren van en slapen in een busje wordt lastiger in Amsterdam, maar de organisatie garandeert dat surfplanken gewoon mee naar binnen mogen in de Melkweg. Tijdens de concerten kan er dan worden gecrowdsurft op echte surfplanken, zoals het al vaker gebeurde tijdens optredens van The Phantom Four met Nederlands beste surfgitarist ‘Phantom’ Frank Gerritsen.

Diezelfde Phantom Frank leidt het filmprogramma zaterdag in met een soloset op Hawaiigitaar. Muziek van de zwoele Jack Johnson en Donavon Frankenreiter zul je op North Sea Surf niet horen: de ware surfliefhebber heeft zijn muziek liever ruig en opwindend.

North Sea Surf: 14 september, Melkweg Amsterdam. Preparty met Phantom Four en Bambi Molesters: 13 september Simplon, Groningen.

    • Jan Vollaard