Borgman van Alex van Warmerdam is de Nederlandse Oscar-inzending

Een still uit een scene van Borgman met daarin Annet Malherbe, Jan Bijvoet en Hadewych Minis. Foto EPA

De film Borgman van Alex van Warmerdam is de Nederlandse inzending voor de Academy Awards. De zwarte komedie maakt daarmee kans om genomineerd te worden voor de Oscar voor beste niet-Engelstalige film. Dat heeft Instituut EYE bekendgemaakt.

Borgman werd uit veertien aanmeldingen geselecteerd door een selectiecommissie met leden van onder meer de Nederlandse vakverenigingen van regisseurs, scenaristen, filmjournalisten en bioscoopexploitanten. Of de Nederlandse film ook echt kans maakt op een Oscar moet half januari blijken. Dan maakt de Academy de nominaties bekend waar haar leden op kunnen stemmen.

Borgman ging tijdens het filmfestival van Cannes in wereldpremière en kreeg daar zeer lovende kritieken. Het was de eerste Nederlandse film in bijna veertig jaar die was opgenomen in de competitie van het toonaangevende Franse festival. Inmiddels is de film, met hoofdrollen van Hadewych Minis, Jan Bijvoet en Eva van de Wijdeven, aan talloze landen verkocht.

Het is alweer even geleden dat Nederland een Oscar won voor beste niet-Engelstalige film. In 1996 wist Mike van Diem de prijs in de wacht te slepen voor Karakter. In 2004 wist Nederland voor het laatst door te breken tot de nominatielijst, met De Tweeling van Ben Sombogaart. De Oscars worden op 2 maart uitgereikt.

Borgman roept opzettelijk meer vragen op

In NRC Handelsblad kreeg de film vier ballen (●●●●). Recensent André Waardenburg schreef:

“Borgman zet je voortdurend op het verkeerde been. Het begint al met het openingscitaat dat afkomstig lijkt uit de Openbaringen van Johannes (de Apocalyps) maar door regisseur-scenarist Alex van Warmerdam zelf is verzonnen: “En zij daalden neer op aarde om hun gelederen te versterken”. Hoofdpersoon is Camiel Borgman, die er met zijn lange haar en woeste baard op het eerste gezicht uitziet als een sympathieke zwerver, maar zich al snel ontpopt als kwaadaardige intrigant. Hij wordt bijgestaan door een aantal handlangers.”

In de film laat Van Warmerdam graag alles in het midden.

“Naar eigen zeggen wilde Van Warmerdam gewoon een enge film maken, eentje die opzettelijk meer vragen oproept dan beantwoordt. Je mag het als kijker zelf uitzoeken. Is Borgman nou het kwaad zelve? Een wraakengel die de welgestelde westerse samenleving komt straffen? Herbergt Borgman een commentaar op een wereld zonder moraal?”

Bekijk hier de trailer van Borgman
http://www.youtube.com/watch?v=8RHeS82P-k0

    • Lex Boon