Abe wil belastingverlaging

De Japanse premier Shinzo Abe overweegt de inkomstenbelasting voor bedrijven te verlagen. Met die maatregel wil hij de economie beschermen tegen de gevolgen van zijn voorgenomen btw-verhoging in april volgend jaar.

Bedrijven in Japan betalen nu 35,6 procent belasting. Dat is na de Verenigde Staten het hoogste tarief van de geïndustrialiseerde wereld. Persbureau Bloomberg meldt vandaag dat Abe de mogelijkheden van een belastingverlaging laat onderzoeken. Het is niet bekend of hij een nieuw tarief in gedachten heeft.

Op 1 oktober besluit Abe of de btw verhoogd wordt van 5 naar 8 procent, en later naar 10 procent. Critici vrezen dat een verhoging de bescheiden economische groei die Japan sinds een half jaar kent, teniet zal doen. De premier hoopt dat bedrijven door de belastingverlaging eerder zullen overgaan tot verhoging van de lonen. Daarmee kan het verlies aan koopkracht van werknemers worden opgevangen. Door nieuw, ruim monetair beleid kent Japan sinds kort weer een kleine inflatie. De lonen zijn echter nog niet meegestegen.