30 doden en 25 gewonden bij bomaanslag moskee in Irak

Deze foto werd vorige week gemaakt nadat een autobom af ging in het noorden van Bagdad.
Deze foto werd vorige week gemaakt nadat een autobom af ging in het noorden van Bagdad. Foto AP / Hadi Mizban

Bij een bomaanslag naast een soennitische moskee in de Iraakse stad Baquba zijn er zeker 30 doden en 25 gewonden gevallen, zo meldt persbureau Reuters vanmiddag op basis van de Iraakse politie.

Voor de bomaanslag werden twee bermbommen gebruikt. Nadat de eerste was afgegaan snelden mensen toen om hulp te verlenen, waarna de tweede bom afging. Het is nog niet duidelijk wie verantwoordelijk is voor de aanslag.

Oplaaiing geweld in Irak

De bomaanslag volgt een dag na een aanslag in het noorden van Bagdad, waarbij 35 doden 55 gewonden vielen. Irak kampt met de hevigste oplaaiing van geweld sinds 2008, toen het land aan sektarische burgeroorlog wist te ontkomen. Volgens de Verenigde Naties zijn er in augustus alleen al 800 Irakezen omgekomen door aanslagen. Sinds begin april zijn meer dan vierduizend mensen omgekomen door geweld.

In juni van dit jaar schreef voormalig Midden-Oostenredacteur Carolien Roelants in NRC Handelsblad dat het ‘weer oorlog is in Irak’. Saad Salloum, een seculiere Iraakse jurist en activist die onder andere democratie en mensenrechten doceert aan de Mustanseriya-universiteit in Bagdad zei tegenover NRC over de situatie in zijn land:

„Het wordt veel erger. Er gebeurt nu hetzelfde als in 2005, 2006, in de aanloop naar de oorlog. Bommen, ontvoeringen.” De bommen zijn het werk van sunnitische extremisten, de ontvoeringen van shi’itische milities. In 2006 vormde de bomaanslag op de gouden koepel van het shi’itische heiligdom in Samarra de vonk die de orgie van geweld tussen sunnieten en de shi’itische meerderheid losmaakte. „We zijn bang dat er een nieuw Samarra aankomt.”

Gevaarlijk verschil met toen is de instabiele toestand van de regio – de oorlog in Syrië, de oplopende spanningen tussen Iran en de Arabische Golfstaten. Als nu bijvoorbeeld het shi’itische heiligdom van imam Musa al-Khadam in de Bagdadse wijk Khadamiya wordt opgeblazen, „dan kan het oorlog in het hele Midden-Oosten veroorzaken”.


Grotere kaart weergeven