Wijn terwijl het waterschap maatregelen neemt

Afgelopen week een dagje Portugal gedaan. Gewoon aan de eigen werktafel overigens. Ik proefde, terwijl de vaderlandse regen tegen de ramen kletterde en een deel van de Achterhoek door een lokale zondvloed werd bedreigd, verrukkelijk, zonnig nazomerwit. En wel van een kerel die van wanten weet.

Je zou zeggen: die heeft dan een handschoenenwinkel. Maar nee: Luis Duarte is wijnmaker, en niet zo maar een. Duarte is de enige die tweemaal is uitgeroepen tot Portugees wijnmaker van het jaar.

En met het oogstjaar 2012 van zijn Herdade dos Grous (€ 10,50; AndereWijn) zou hij weleens voor de triple kunnen gaan. Ik trof een heerlijke blend van een trio bloedeigen Portugese druiven: antão vaz, arinto en roupeiro.

Weelderig en toch droog. Perzik zonder te nadrukkelijk te worden. Aanzet tot abrikoos. Een tropentrompettertje. Fijne amandelbitters. Lichte zuren. En toch ook een delicaat vetrandje. En wel van het lekkere soort, dat smelt op de tong in plaats van zich om de huig te slingeren.

Ook noteerde ik een buitengewoon smakelijke rode: Quinta de Foz de Arouce 2008 uit Bairrada (€ 14,50; AndereWijn). Gemaakt met touriga nacional, de nationale blauwe druif van het land. In deze tinto heeft deze echter gezelschap gekregen van een lokale held, de baga. En dat is hoe dan ook een druif met een verhaal.

Volgens het ultieme wijnnaslagwerk Wine Grapes van onder anderen Jancis Robinson wordt de druif geliefd of gehaat. Door zowel wijndrinkers als -producenten. Optimaal rijp biedt de baga pruim, zwarte olijven, rokerigheid en smeerbare tannines.

Maar als het niet helemaal lekker uitpakt is het ook helemaal niet lekker. Ietsjes onrijpheid of een zweempje rot in de wijngaard straft de smaakpapillen met wichelroede lopen langs snijdende zuren, bitter gebulder en grimmig groen.

In dit geval had ik echter te maken met de eerste editie, waarin beide zich van hun beste kant lieten zien.

Aldus zowel wijnmakers en wijndrinkers tevreden stellend.

Buiten giert hier inmiddels de nazomer om het huis.