Opnieuw geheime briefing over Syrië in Tweede Kamer

Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking Lilianne Ploumen (L) en minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans verlaten de plenaire zaal na het debat in de Tweede Kamer over de opvang van Syrische vluchtelingen
Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking Lilianne Ploumen (L) en minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans verlaten de plenaire zaal na het debat in de Tweede Kamer over de opvang van Syrische vluchtelingen Foto ANP / Martijn Beekman

De Tweede Kamer wordt volgende week opnieuw achter gesloten deuren bijgepraat door de inlichtingendiensten AIVD en MIVD over Syrië. Dat hebben de buitenlandspecialisten van de verschillende fracties vanavond besloten, meldt ChristenUnie-Kamerlid Joël Voordewind.

Twitter avatar JoelVoordewind Joël Voordewind Kamer steunt CU-voorstel om briefing te houden over nieuw bewijs gifgas en debat mogelijk donderdag met Timmermans.

De Kamer besloot tot de briefing naar aanleiding van een Kamerbrief (pdf) waarin minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) liet weten dat hij er inmiddels van overtuigd is dat Syrië gifgas heeft ingezet tegen burgers. ‘Met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid’ is het Syrische regime hiervoor verantwoordelijk, schreef Timmermans.

Timmermans trekt zijn conclusie op basis van informatie van buitenlandse inlichtingendiensten. Tijdens de geheime briefing hopen de Kamerleden daar meer inzicht in te krijgen. Donderdag volgt een debat met Timmermans.

Vorige week liet de Tweede Kamer zich ook al vertrouwelijk bijpraten door de AIVD en de MIVD. Toen kwamen geen sluitende bewijzen over het gebruik van chemische wapens door het regime op tafel, zeiden Kamerleden na afloop.

Syriërs met familie in Nederland mogelijk welkom

Bij een debat in de Tweede Kamer heeft staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) vandaag ook laten weten dat Syrische vluchtelingen misschien tijdelijk naar Nederland mogen komen als zij hier familie hebben.

De PvdA wil dat Syrische vluchtelingen maximaal een jaar opvang kunnen krijgen bij familie in Nederland, zei Kamerlid Marit Maij. De meeste oppositiepartijen delen dat standpunt. Teeven gaat nu de ‘feitelijke en juridische mogelijkheden’ in kaart brengen. Binnen vier weken meldt hij de Kamer wat het resultaat daarvan is.

De sociaaldemocraten willen verder dat er meer plaatsen komen voor vluchtelingen die op uitnodiging naar Nederland komen, via de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR. Nederland vangt jaarlijks maximaal vijfhonderd van zulke vluchtelingen op, die permanent mogen blijven. Het kabinet wil binnen deze groep van vijfhonderd plaatsmaken voor vijftig Syriërs dit jaar en tweehonderd volgend jaar.

Volgens de PvdA moeten de 250 Syrische vluchtelingen worden opgevangen boven op het jaarlijkse quotum van vijfhonderd. Volgens Teeven is dat overbodig, omdat het quotum niet wordt volgemaakt. Hij gaat wel kijken of de plaatsen die dit jaar niet worden vervuld, volgend jaar alsnog kunnen worden benut.

Het uitnodigen van vluchtelingen is bedoeld voor de kwetsbaarste groep vluchtelingen, zoals alleenstaande moeders met hun kinderen of mensen die specifieke medische zorg nodig hebben. Daarnaast zijn er de ‘gewone’ asielaanvragen van Syriërs die zelf naar Nederland komen. Die asielaanvragen worden in principe gehonoreerd.

Het kabinet heeft het liefst dat Syrische vluchtelingen in buurlanden worden opgevangen. Tot nu toe heeft Nederland 59 miljoen euro bijgedragen aan humanitaire hulp aan mensen die op de vlucht zijn geslagen als gevolg van de burgeroorlog in Syrië. (Novum)