Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

Wapensmid in bloemetjesschort

Ik had het ook niet voor mogelijk gehouden, maar mijn mannelijkheid heeft een nieuw hoogtepunt bereikt. In de zomermaanden is het sowieso wat erger: mijn testosterongehalte volgt het kwik. Met de temperatuur komt namelijk de barbecue naar buiten. Dat leidt tot fik, grote lappen vlees en hele kippen met blikjes bier in hun kont. Sinds ik stukjes voor de krant tik over eten, krijg ik vaak te horen: ‘We gaan barbecuen in de tuin, kom je ook? Kan jij het vlees doen.’ Dat helpt niet want dan moet ik de hele avond met een tang in mijn hand semigeïnteresseerd doen. Dan heb ik de regie over het gesprek (‘sorry, even op m’n vlees letten’) en over mijn gesprekspartners (‘,ik zou die poten nu even omdraaien, als ik jou was’). Daar wordt ik nog haniger van.

Afgelopen zomer ging daar nog een schepje bovenop. Ik heb mijn eigen houtskool gemaakt. Met schrammen op mijn klauwen en kuiten, van de bramenstruiken die over de stapels brandhout groeiden, sleepte ik de kurkdroge wijnranken naar een oud olievat met een vuurkorf erin. Vuur stoken, hout erop en een deksel, zodat er heel weinig zuurstof bij komt. Bezweet met zwarte vegen in het gezicht, als een middeleeuwse wapensmid in een bloemetjesschort, haalde ik met een tang grote stukken van mijn gloeiende kool uit de ton. Daarboven roosterde ik het vlees voor de hele stam en ik sloeg met beide vuisten om en om op mijn borst.

Mijn ballen zijn ondertussen weer tot normale grootte ingekrompen. Daarom een groentengerecht voor op de barbecue: de appelclafoutis uit SmartBBQ van Julius Jaspers.

Deze taart wordt op een indirect vuur (met een plaat tussen kolen en rooster) gebakken. De temperatuur onder de deksel moet 190 graden zijn. Verdeel de appels en citroenrasp over een ovenschaal. Breng de melk tegen de kook met 30 gram boter en de vanille. Laat 10 minuten trekken. Roer met de bloem tot een glad beslag. Roer van het vuur de rest van de boter, de suiker en de eieren (per stuk) erdoor. Schenk het beslag over de appels en bak de taart circa 30 minuten op de barbecue. Nu maar hopen op nog één mooie dag.