‘Vier stappen voor overdragen chemische wapens Syrië’

Het hoofdkantoor van OPCW, de Organisatie voor het verbod op chemische wapens. Foto ANP / Guus Schoonewille

Het plan om de chemische wapens van het Syrische regime onder internationaal toezicht te stellen bevat onder meer vier stappen. Dat schrijft het doorgaans goed ingelichte Russische dagblad Kommersant vandaag, meldt persbureau AFP.

Vier stappen

Volgens de Russische krant moet Syrië als eerste zich aansluiten bij Organization for the Prohibition of Chemical Weapons (OPCW), die zich onder andere bezighoudt met het monitoren en vernietigen van chemische wapens. Als die fase voltooid is maakt het regime in Damascus bekend waar hun chemische wapens liggen opgeslagen. Vervolgens geeft de OPCW aan het inspectieteam toestemming om Syrië in te gaan, om vervolgens in overleg met de inspecteurs te kijken hoe de wapens worden vernietigd.

Volgens sommige berichten zou er voor 1,000 ton aan chemische wapens in Syrië opgeslagen liggen. Het proces van vernietiging kan jaren duren.

    • Nando Kasteleijn