Dit is een artikel uit het NRC-archief

Zorg

UMC St Radboud publiceert als eerste overlevingscijfers voor kanker

Het UMC St Radboud gaat vanaf vandaag de sterftecijfers specifiek voor longkanker en gynaecologische kanker op de website vermelden. Hierdoor zijn de prestaties van het ziekenhuis voor deze kankersoorten beter te vergelijken met het gemiddelde. Het is het eerste ziekenhuis dat het op deze manier doet.

UMC Sint Radboud in Nijmegen publiceert vanaf vandaag de overlevingskans voor kanker in het ziekenhuis.
UMC Sint Radboud in Nijmegen publiceert vanaf vandaag de overlevingskans voor kanker in het ziekenhuis. Foto ANP / Vincent Jannink

Het UMC St Radboud gaat vanaf vandaag de overlevingscijfers voor kanker op de website vermelden. Hierdoor zijn de prestaties van het ziekenhuis per kankersoort beter te vergelijken met het gemiddelde. Het is het eerste ziekenhuis dat het op deze manier doet.

Voortaan is te zien hoeveel mensen het ziekenhuis jaarlijks met een bepaalde soort kanker behandelt en welk percentage het overleeft. Het ziekenhuis publiceert eerst de overlevingskansen van longkanker en gynaecologische kanker, volgend jaar februari wil het ziekenhuis cijfers van alle kankersoorten op de site hebben staan.

Het ziekenhuis doorbreekt daarmee het debat over publicatie van dit soort cijfers. Tot nu toe zijn ziekenhuizen er terughoudend mee juist omdat ze vinden dat sterftecijfers niet een op een met elkaar te vergelijken zijn; het ene ziekenhuis kan complexere patiënten krijgen dan het andere. Veel ziekenhuizen publiceren om die reden het totale sterftecijfer, dat maakt ze moeilijk vergelijkbaar met elkaar.

Maar het UMC St Radboud vindt publicatie van de cijfers echter de volgende stap zegt bestuursvoorzitter Melvin Samsom vandaag in de Volkskrant:

“In ons ziekenhuis zien we de patiënt steeds meer als onderdeel van het behandelteam. Wij willen dat hij samen met artsen keuzes maakt over zijn behandeling. Maar als je hem zo ziet, moet je hem ook maximaal informeren.”

Hoewel het aantal patiënten van sommige soorten kanker te klein zijn voor een goede vergelijking en statistisch gezien “geen waarde” hebben heeft het ziekenhuis besloten ook die cijfers gewoon openbaar te maken, vertelt Samsom:

“We willen laten zien wat we nu weten. Je kunt wel heel lang blijven praten over een kwaliteitsinstituut, maar je moet een keer beginnen. En we beginnen klein. Later worden de aantallen wel groter.”

Minister van Volksgezondheid Edith Schippers wil ziekenhuizen verplichten sterftecijfers openbaar te maken. Tot nu toe zijn er nog geen regels over de manier waarop ziekenhuizen de gegevens moeten publiceren. Afgelopen maart publiceerden zes ziekenhuizen de sterftecijfers per aandoening.