Dit is een artikel uit het NRC-archief

Economie

Twitter bereidt een beursgang voor

Twitter heeft een officieel verzoek ingediend bij de Amerikaanse toezichthouder Securities and Exchange Commission voor een beursgang. bij Foto: Reuters / Dado Ruvic
Twitter heeft een officieel verzoek ingediend bij de Amerikaanse toezichthouder Securities and Exchange Commission voor een beursgang. bij Foto: Reuters / Dado Ruvic

Twitter bereidt een beursgang voor. Het bedrijf heeft een officieel verzoek ingediend bij beurstoezichthouder SEC, zo laat het - uiteraard - via Twitter weten.

Twitter avatar twitter Twitter We’ve confidentially submitted an S-1 to the SEC for a planned IPO. This Tweet does not constitute an offer of any securities for sale.

Over het beursdebuut van Twitter wordt al langer gespeculeerd. De Britse krant The Sunday Times meldde onlangs op basis van ingewijden dat het bedrijf zou kunnen worden gewaardeerd op 15 miljard dollar (ruim 11,3 miljard euro).

Twitter houdt details aanvraag beursgang geheim

Twitter geeft geen details vrij over de financiële situatie van het bedrijf. Door nieuwe wetgeving uit 2012 zijn bedrijven met een jaarlijkse omzet van minder dan één miljard dollar die een beursgang voorbereiden daartoe niet langer verplicht, meldt financieel persbureau Bloomberg. Volgens persbureau AP gaan er geruchten dat Goldman Sachs garant zal staan voor de beursgang. Ingewijden melden aan AP dat het bedrijf een omzet heeft 538 miljoen dollar en dit jaar naar verwachting voor het eerst break-even draait.

Advertenties en data-analyse

Twitter werd in 2006 opgericht in San Francisco; inmiddels heeft het bedrijf ruim 200 miljoen actieve gebruikers wereldwijd. Nederland geldt als een van de fanatiekste Twitterlanden met naar schatting 3 miljoen twitteraars. Ondanks het grote aantal gebruikers werd lange tijd getwijfeld of het bedrijf wel voldoende inkomsten heeft.

Economieredacteur Camil Driessen van NRC Handelsblad schreef begin dit jaar dat Twitter verdient aan advertenties,  maar ook munt wil slaan uit de schat aan data die het bedrijf genereert:

Vorig jaar sloot Twitter een contract met twee firma’s die data analyseren. Voor bedrijven is het Twitter-archief interessant, omdat er bijvoorbeeld analyses kunnen worden gemaakt waaruit niet alleen blijkt wat mensen nu in bijvoorbeeld New York over Coca-Cola zeggen, maar ook wat ze een maand of jaar eerder zeiden. Vorige maand ging Twitter in zee met Nielsen om een nieuw meetinstrument voor kijkcijfers te ontwikkelen.

Het Facebook-scenario

Twitter stelde zijn beursgang uit wegens de onsuccesvolle beursgang van Facebook in mei 2012. Facebook ging voor 38 dollar per aandeel naar de beurs, maar de koers raakte in een vrije val en was na enkele maanden gehalveerd. Maar juist vandaag werd bekend dat Facebookaandelen een recordhoogte hebben bereikt van ruim 45 dollar per aandeel.

Twitter zelf reageert nuchter op alle opwinding: