Timmermans: zeker over gebruik gifgas, bijna zeker over schuld Assad

Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans. Foto ANP / Bas Czerwinski

Het kabinet is er, na het bestuderen van informatie van verschillende bondgenoten, “inmiddels van overtuigd” dat er op 21 augustus gifgas is gebruikt tegen de Syrische bevolking. Dat schrijft minister Timmermans vanmiddag in een brief aan de Tweede Kamer.

Timmermans in de brief:

Op grond hiervan is de regering er inmiddels van overtuigd dat er op 21 augustus gifgas is ingezet tegen de burgerbevolking en dat het Syrische regime hier met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid verantwoordelijk voor is.

Eerder liet het kabinet weten dat er nog onvoldoende bewijs was om vast te stellen dat er gifgas was gebruikt.

PvdA wil meer vluchtelingen opvangen

De PvdA wil dat de regering meer vluchtelingen gaat opvangen dan tot nu toe gebeurt. Daar heeft de partij vandaag voor gepleit tijdens een debat in de Tweede Kamer. Ook wil de partij dat het voor Syriërs makkelijker wordt om tijdelijk met familie in Nederland te verblijven. Ten slotte wil de PvdA dat er 250 Syriërs permanent naar Nederland komen via de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR.