Opinie

Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

Cultuur

Stéphanie Versteeg Liefde

Een paar maanden geleden, tijdens een reis door een bergachtig junglegebied in Midden-Amerika, ontmoette ik een flamboyante en spraakzame Mexicaan. Behalve over de eeuwenoude religieuze gebruiken van kleine gemeenschappen kon deze kleurrijke kletskous ook eindeloos oreren over de taco’s van zijn eigen moeder. Deze zouden namelijk de beste van Mexico zijn. Om mij te overtuigen van zijn gelijk brachten we daarom een bezoek aan de moeder in kwestie. Zij maakte in een handomdraai een stapeltje maistortilla’s en vulde ze met een mengsel van tomaat, bonen, roerei, een pepertje en kaas. Ze waren inderdaad niet te versmaden. Terwijl mams ons de rest van de middag volstouwde met zelfgemaakte lekkernijen, verklapte de zoon haar geheime ingrediënt: in iedere maaltijd zit een grote hoeveelheid liefde. En het fijne aan dit ingrediënt is dat het overal ter wereld verkrijgbaar is. Dus ik moest het volgende goed onthouden: geef je eters een warm onthaal, behandel je ingrediënten met liefde en toewijding en hanteer het keukenarsenaal met oprechte tederheid. Het gerecht, hoe ingewikkeld ook, kan dan bijna niet meer mislukken.

Doe de bonen in een pan met ruim water en zout en laat ze een nachtje staan.

Spoel ze daarna af en ververs het water.

Breng aan de kook en laat ze zeker één à anderhalf uur op laag vuur koken.

Giet de bonen af als ze zacht zijn en pureer ze in de keukenmachine. Voeg peper, zout en een snufje komijn en kaneel toe en meng goed door elkaar.

Prak vervolgens de avocado en snij het pepertje, de ui en de koriander zo fijn mogelijk.

Haal de pitjes uit de tomaat en snij ook deze klein. Hussel door elkaar en knijp er een beetje sap uit de limoen overheen.

Ga verder met de maistortilla’s. Meng de masa harina (verkrijgbaar bij o.a. sommige toko’s, biowinkels en op internet) met een snufje zout en 175 ml water.

Maak er een soepel deeg van – voeg eventueel extra water of bloem toe. Maak perfect ronde bolletjes en rol ze met de deegroller uit tot een dunne pannenkoek of plet ze met een zware koekenpan.

Verhit een koekenpan met anti-aanbaklaag en bak de tortilla's zonder vet aan beide kanten tot ze beginnen te bollen.

Besmeer ze met het bonenmengsel en beleg met de guacamole. Rol ze strak op en serveer direct.