Slimme afstandbediening maakt spelcomputer overbodig

Gamen met de afstandbediening van de tv: als het aan Philips ligt, hoeven liefhebbers van computerspellen geen console meer te kopen als de Xbox 360 of de Playstation 3. Wel hebben ze een moderne, op internet aangesloten televisie nodig, een zogenoemde smart-tv.

Vanaf vandaag toont Philips op de International Broadcasting Convention (IBC) in Amsterdam hoe meerdere gamers zonder tussenkomst van een console op een scherm kunnen spelen. Door het richten en draaien van de afstandbediening sturen zij spelfiguren aan, waarbij het systeem tot vier individuele apparaten herkent. Denk aan de Wii-mote, de witte zwaaistaaf van de Nintendo Wii. Alleen dan zonder de Wii. Philips noemt zijn afstandbediening de uWand. Het apparaatje heeft een camera die onderdelen van het beeldscherm herkent.

Gaat Philips in computergames? Nee, benadrukt een woordvoerder, het bedrijf geeft de technologie van zijn nieuwe afstandbediening in licentie aan bedrijven die er gebruik van willen maken. Philips heeft onder meer aanbieders van settopboxen (KPN, Ziggo, UPC) op het oog.

De afstandbediening is onderdeel van een reeks vernieuwingen rond smart-tv en bestond op zich al even. Nieuw is dat Philips een manier heeft gevonden om de smart-tv meer dan één afstandbediening te laten herkennen; zo kunnen meerdere mensen tegelijk spelen. Als proeve heeft de Amsterdamse gameproducent Gamious zijn spel Dark Day LA geschikt gemaakt voor het systeem van Philips.

Technologiebedrijven zoeken al langer naar alternatieven voor de traditionele afstandsbediening. Die blijkt inmiddels niet meer zo geschikt voor interactie op het televisiescherm. „Het is alsof je surft op internet met uitsluitend de cursortoetsen”, aldus een woordvoerder van Philips.