Shira Keller wint Academica Literatuurprijs 2013

Shira Keller (1985) heeft de Academica Literatuurprijs gewonnen, de prijs voor het beste debuut van het afgelopen jaar. Dat heeft de organisatie vanavond bekendgemaakt.

De jury, bestaand uit Casper Markesteijn (voorzitter), Anna Luyten, Kees Snoek, Fabian Stolk en Arjan Peters, koos M. uit 100 Nederlandse en Vlaamse fictiedebuten. Kellers boek stond samen op de shortlist, die in maart bekend werd gemaakt, met De verjaardagen van Hanneke Hendrix en Op de hoogte van Cristophe van Gerrewey.

Literair recensent voor NRC Boeken Arjen Fortuin vroeg zich in een recensie af waarom M. niet overal enthousiast omhoog is gehouden:

“Er talloze redenen zijn om M. te prijzen en het is merkwaardig dat een debuut van een 27-jarige met zo veel kwaliteit niet binnen een paar weken overal de lucht is ingestoken.”

De jury van de Academica Literatuurprijs noemtM. een ‘prachtig debuut’:

“Een prachtig debuut, waarin het grote klein wordt gehouden. Strak en beeldend zonder een woord teveel. De gelaagdheid is bijzonder voor zo’n jonge schrijfster.”

Aan de prijs, die dit jaar voor de achttiende keer is uitgereikt, is een geldbedrag verbonden van 10.000 euro. Vorig jaar won Erik Menkveld met Het grote zwijgen, in 2011 Peter Buwalda met Bonita Avenue.

    • Roderick Nieuwenhuis