Schilderijen van moeders

None

Gaan // Galerie Mother Helen Verhoeven T/m 5 okt. in Amsterdamse Galerie Stigter van Doesburg

Alles liever dan een soort van moeder zijn: poppenmoeder, afwezig frommelende moeder, moeder met lachende mond maar woedende ogen, moeder van een gigantische stippelknuffel, moeder met smetvrees, moeder zonder kinderen. De moeders die kunstenaar Helen Verhoeven (1974) schildert zijn het tegendeel van ieder ideaal dat je ooit hebt gekoesterd over moeders en moederschap.

Verhoevens vrouwen, althans degenen die nu bij Galerie Stigter van Doesburg in Amsterdam te zien zijn, lijken verdwaald in hun rol en toch ook weer niet. Hun bezigheden hebben weliswaar iets met moederschap van doen (wiegen, voeden, verschonen), maar zijn totaal onbestemd. Deze moeders zijn gelukkig noch ongelukkig.

In haar nieuwste schilderijen neemt Verhoeven een oud thema onder de loep. Moeders kennen we uit films, literatuur, opera, godsdienst, beeldende kunst. Verhoeven weet die met zware symboliek omgeven leemte te vullen. Het is duidelijk waarom de kunstenaar in 2008 en 2010 twee belangrijke schilderprijzen in de wacht sleepte. Het is ook duidelijk waarom bijna alle schilderijen bij Stigter van Doesburg daags na de opening al zijn verkocht. Want opnieuw demonstreert Verhoeven hoe uitgebalanceerd haar composities zijn, hoe fijn haar gevoel voor kleur is en hoe formidabel haar schildertechniek.

    • Lucette ter Borg