Column

Pseudo-drone

De VVD heeft een plan gelanceerd om staatsprostituees aan te stellen, die gratis seksuele diensten aanbieden. Een experiment, dat frustratie, agressie en onvrede onder mannen op straat moet terugdringen. Coalitiepartner PvdA was altijd fel tegen, maar gaat nu een ledenraadpleging houden. Op de Amsterdamse Wallen, in een Ierse pub en op een legerbasis.

Klinkt dat absurd? Een beetje. En toch is dit precies wat de PvdA gaat doen. Nu met de VVD is afgesproken dat de JSF er gaat komen en ze bij de PvdA merken dat ze nog nooit zo weinig steun bij de achterban hebben gehad, denkt de partij het met een klein mediacircusje te kunnen oplossen. Ze gaat leden om advies vragen. In Hoogeveen, Eindhoven en Den Haag. Hoogeveen? Daar zit Fokker, die allerlei motoronderdelen van de JSF mag gaan maken en zo de lage werkgelegenheid in de regio wat kan opstuwen. Eindhoven? Daar zit Dutch Aero, die ook mag mee sleutelen aan het VVD-speeltje. Daar zit onze belangrijkste militaire vliegbasis.

Dit is natuurlijk geen ledenraadpleging. Dit is niet ‘het land ingaan’, dit is een georkestreerd applausrondje langs werklozen voor wie dat vliegtuig als manna uit de hemel valt. De PvdA beweert de bijeenkomsten te houden op aandringen van verschillende fracties in het land. Hoogeveen en Eindhoven zijn een opgestoken middelvinger naar die roep om democratische inspraak. Bij de vliegtuigbouwers zullen de handjes in klapstand gaan en Diederik Samsom rekent erop dat dit spontaan overslaat naar de rest van het land.

Even los van de bekende financiële argumenten tegen de JSF, heb ik zo m’n twijfels. Wat kan een JSF? Mensen doodschieten. Niets meer en niets minder. Een van de voordelen van de JSF is dat hij bij dat doodschieten onzichtbaar blijft op de radar.

Toen de Duitsers in de Eerste Wereldoorlog gifgas inzette, noemden de Britten dit ‘een laffe manier van oorlogsvoering’. Het man-tot-mangevecht had kennelijk nog iets eerzaams, en zo’n onzichtbaar gas, waarbij de afzender buiten schot bleef, was eerloos.

Die redenatie doortrekkend kun je je afvragen of de onbemande drone niet even laf is. Die kun je zelfs vanaf duizenden kilometers afstand besturen, en buiten beeld blijven.

De JSF, onzichtbaar op de radar, kun je moeilijk anders zien dan een stap in de richting van zo’n drone, weg van het eervolle man-tot-mangevecht. Een JSF schiet mensen dood en blijft daarbij zelf buiten beeld, onzichtbaar als gifgas.

Tegen de tijd dat de JSF klaar is, is hij naast de Amerikaanse drones al achterhaald. Het is een pseudo-drone. Maar Assad en Al Qaeda kunnen er alleen maar van dromen.