Dit is een artikel uit het NRC-archief

Oorlog

Poetin richt zich tot Amerikaanse volk in brief NYT

De Russische president Vladimir Poetin heeft zich rechtstreeks tot het Amerikaanse volk gericht door opiniestuk te schrijven in The New York Times. Hij roept de Amerikanen op niet te handelen buiten de Veiligheidsraad om. Volgens hem kan militair ingrijpen er alleen maar voor zorgen dat het conflict verder escaleert.

President Obama schudt handen met Poetin voor aanvang van de G20 vorige week. Volgens Poetin wordt de relatie tussen de VS en Rusland "steeds warmer". Obama liet daar na de top echter niets van blijken.
President Obama schudt handen met Poetin voor aanvang van de G20 vorige week. Volgens Poetin wordt de relatie tussen de VS en Rusland "steeds warmer". Obama liet daar na de top echter niets van blijken. Foto AP / Pablo Martinez Monsivais

De Russische president Vladimir Poetin heeft zich rechtstreeks tot het Amerikaanse volk gericht door een opiniestuk te schrijven in The New York Times. Hij roept de Amerikanen op niet te handelen buiten de Veiligheidsraad om. Volgens hem kan militair ingrijpen in Syrië er alleen maar voor zorgen dat het conflict verder escaleert.

Poetin laat merken dat hij meedoet

Met de brief maakt Poetin duidelijk dat Rusland meedoet op het wereldtoneel, zegt onze buitenlandredacteur Hubert Smeets, voorheen correspondent voor NRC in Rusland. In de brief staat alles wat de Russen vinden van de Syrië-crisis.

“Poetin hield zich Poetin hield zich altijd een beetje afzijdig over de kwestie Syrië. Hij sprak er vooral in eigen land over. Nu gaat hij in een keer all-out in het hol van de leeuw. Hij wil duidelijk maken dat hij aan de bal is.”

Lees in ons achtergrondartikel meer duiding van Hubert Smeets bij de brief van Poetin.

Poetin begint zijn brief door zich tot het volk te richten:

“Relations between us have passed through different stages. We stood against each other during the cold war. But we were also allies once, and defeated the Nazis together. The universal international organization — the United Nations — was then established to prevent such devastation from ever happening again.”

‘Vooral een oorlog van extremisten’

De oprichters van de VN begrepen dat beslissingen over oorlog en vrede alleen in consensus gemaakt moeten worden, schrijft Poetin. “En met instemming van de VS werd het vetorecht voor de permanente leden van de Veiligheidsraad vastgelegd in het Handvest voor de Verenigde Naties.” Tientallen jaren zorgden dit voor stabiliteit, aldus de Russische president, die tot nu toe met zijn Chinese ambtsgenoot drie resoluties over Syrië heeft geblokkeerd.

In de oorlog in Syrië zijn een paar mensen die voor democratie strijden, schrijft Poetin. Maar er zijn volgens hem meer al-Qaeda strijders en andere extremisten die zich in het gevecht mengen. Poetin herhaalde bovendien dat het volgens hem niet de regering, maar de oppositie is die schuldig is aan de gifgasaanval in de voorsteden van Damascus, om zo een internationale interventie uit te lokken. De VS zeggen dat er meer dan veertienhonderd mensen bij de aanval omkwamen.

‘Door ingrijpen vallen meer slachtoffers’

Een militaire inval kent volgens Poetin vooral nadelen:

“The potential strike by the United States against Syria, despite strong opposition from many countries and major political and religious leaders, including the pope, will result in more innocent victims and escalation, potentially spreading the conflict far beyond Syria’s borders. A strike would increase violence and unleash a new wave of terrorism. It could undermine multilateral efforts to resolve the Iranian nuclear problem and the Israeli-Palestinian conflict and further destabilize the Middle East and North Africa. It could throw the entire system of international law and order out of balance.”

‘Amerika is agressief’

Poetin noemde het alarmerend dat het interveniëren in interne conflicten in andere landen “gemeengoed” is geworden in de Verenigde Staten. Hij noemde het “extreem gevaarlijk” dat de VS zichzelf als uitzondering zien.

“Is it in America’s long-term interest? I doubt it. Millions around the world increasingly see America not as a model of democracy, but as relying solely on brute force, cobbling coalitions together under the slogan ‘you’re either with us or against us.’”

Lavrov en Kerry ontmoeten elkaar vandaag

Syrië heeft het Russische voorstel, om alle chemische wapens onder internationale controle te plaatsen en te vernietigen, deze week geaccepteerd. De internationale gemeenschap heeft zich achter dat voorstel geschaard. Daarop heeft Obama stemming in het Congres over militair ingrijpen uitgesteld. Hij geeft de voorkeur aan een diplomatieke oplossing, maar houdt de deur voor militair ingrijpen open.

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Lavrov en de Amerikaanse minister John Kerry hebben gisteren telefonisch contact gehad. Vandaag zullen ze elkaar ontmoeten in Genève om het plan te bespreken.