Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Religie

Franciscus krijgt oude Renault met 300.000 km op de teller

Paus Franciscus zaterdag met pastoor Zocca (tweede van rechts)
Paus Franciscus zaterdag met pastoor Zocca (tweede van rechts) Foto AP

Nu paus Franciscus zo nadrukkelijk pleit voor een kerk van de armen, hoort daar ook een auto van de armen bij, dacht de 69-jarige pastoor Renzo Zocca. Decennialang had hij een witte Renault 4 gebruikt voor zijn werk in de arme wijken van Verona, die lijden onder verval en drugsgeweld. Maar nu stond deze auto ongebruikt in de garage – in zijn nieuwe pastorie had hij die niet meer nodig. Daarom stuurde hij in juli een briefje dat hij zijn auto graag cadeau wilde doen: een pausmobiel als symbool voor „de kerk van de periferie”.

In augustus belde de paus hem terug op zijn mobiel, en vorige week zaterdag werd de Renault, helemaal opgepoetst en nagekeken, op een oplegger naar Rome gereden: 300.000 kilometer op de teller, 29 jaar oud, rijdend op LPG. De paus vertelde me dat hij er in Argentinië ook een had gehad, zei pastoor Zocca tegen een lokale krant. Ze hebben binnen het Vaticaan al een ritje gemaakt: van Domus Sanctae Marthae, het gastenverblijf van het Vaticaan waar de paus ook zijn vertrekken heeft, naar een groep parochianen die met Zocca waren meegereisd en bij een audiëntiezaal stonden te wachten. Voor alle zekerheid zat de monteur die de auto weer in orde had gemaakt, achterin.

Zocca had de auto in 1984 cadeau gekregen van de vicepresident van de voetbalclub Hellas Verona – op de ramen zitten nog twee stickers van de club.

Of de paus deze Renault 4 ook buiten het Vaticaan zal gebruiken, is onduidelijk. Tot nu toe heeft hij zich door Rome verplaatst in een grotere middenklasser van Ford of Volkswagen en de officiële dienstwagen, een zwarte Mercedes, laten staan. De witte pausmobiel op het Sint Pietersplein is een Mercedes, maar op andere bezoeken heeft de paus in een open Fiat gereden.