Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Geopolitiek

Poetin in New York Times: ‘Obama zet voortbestaan VN op spel’

Rusland voorziet het einde van de Verenigde Naties als Amerika eenzijdig tot interventie in Syrië overgaat. In een artikel op de opiniepagina van The New York Times schrijft de Russische president Poetin vandaag dat „dit mogelijk is als invloedrijke landen de VN passeren en militaire actie ondernemen zonder toestemming van de Veiligheidsraad”. Hij herinnert aan de jaren dertig. Toen trokken Japan, Italië en Duitsland zich uit de wereldgemeenschap terug. „Niemand wil dat de VN hetzelfde lot ondergaan als de Volkenbond”, aldus de president van Rusland.

Volgens Poetin zal zo’n interventie er ook toe leiden dat meer landen een eigen kernwapen gaan ontwikkelen. „Dat is logisch: als je de bom hebt, zal niemand je iets doen”, schrijft hij.

In de New York Times gaat Poetin in op de recente staat van dienst van de VS. Geen van de interventies is geslaagd. Afghanistan „wankelt”. Libië is „verdeeld in stammen en clans”. En in Irak „gaat de burgeroorlog door”. Hij kritiseert ook de laatste tv-rede van Obama, die Amerika een „exceptioneel” land noemde. Jezelf uitzonderlijk noemen, is volgens Poetin gevaarlijk. Dat is opmerkelijk omdat Rusland dat van zichzelf ook denkt. Tsarina Catharina de Grote noemde Rusland geen staat maar het universum. En de orthodoxe kerk ziet Moskou als het derde Rome van het christendom.