Onderzoekers brengen oceaan onder woestijn in Noord-Kenia in kaart

Een oceaan onder een woestijn. In Turkana, in het dorre noorden van Kenia, is een gigantisch ondergronds reservoir van naar schatting 250 miljard kubieke meter water aangetroffen. Die hoeveelheid is voldoende voor zeventig jaar waterconsumptie in het gehele land.

Judi Wakhungu, minister van Water, maakte de ontdekking gisteren bekend. Het reservoir is gevonden met behulp van radar- en satellietapparatuur die doorgaans wordt gebruikt om olie op te sporen. De VN-organisatie Unesco, die proefboringen heeft laten verrichten, bevestigt de vondst.

„Het water is geschikt als drinkwater”, voorspelt John Nyaro, een expert werkzaam op het ministerie van Water. VN-organisatie Unesco waarschuwt dat nog nader onderzoek moet worden gedaan. Volgens minister Wakhungu is het reservoir even groot als het Turkanameer, het grootste meer ter wereld in een woestijn.

De ontdekking is geen complete verrassing. Wetenschappers voorspellen al langer dat zich in grote delen van Afrika grote waterrijkdommen in de bodem bevinden. Dat zou honderd keer meer zijn dat het water op het aardoppervlak van Afrika.

Het Turkanameer wordt gevoed met water uit Ethiopië. Die toevoer is in gevaar door de aanleg van dammen in de rivier de Omo door Ethiopië. Het ondergronds reservoir in Kenia wordt gevoed met water van de bergen. Kenia beschikt nog niet over de infrastructuur om het water te verspreiden als drinkwater en voor irrigatie. In Turkana leeft de seminomadische bevolking van veeteelt, en stelt een ieder het met maximaal tien liter water per dag, de helft van wat internationaal als minimumnorm geldt.