Omstreden VVD’er Van Rey toch verkiezingskandidaat Roermond

In mei van dit jaar werd de kandidatuur van Van Rey opgeschort.
In mei van dit jaar werd de kandidatuur van Van Rey opgeschort. Foto ANP / Bas Czerwinski

De van corruptie verdachte VVD’er Jos van Rey staat op de voorlopige lijst van VVD-kandidaten voor de gemeenteraadsverkiezingen in Roermond. Dat meldt Nieuwsuur.

VVD Roermond wilde Van Rey lijstduwer maken bij de gemeenteraadsverkiezingen in maart van het volgend jaar, maar schortte die beslissing op vanwege de aanklacht tegen de ex-wethouder. Nu staat Van Rey toch op de lijst die aanstaande maandag verschijnt, bevestigt de Roermondse afdeling van de VVD aan Nieuwsuur.

Het VVD-hoofdbestuur laat in een reactie aan het programma weten dat het betreurt “dat er nog steeds geen duidelijkheid is over het onderzoek van het Openbaar Ministerie naar de heer Van Rey en een eventuele aanklacht.” Daardoor kan Van Rey zich nu toch gewoon kandideren.

“In Nederland is iemand onschuldig tot het tegendeel bewezen is. (…) Zolang het onderzoek van het Openbaar Ministerie loopt en de aanklacht noch de feiten rondom het onderzoek bekend zijn, kan de heer Van Rey zich dus kandideren voor de gemeenteraadsverkiezingen in Roermond.”

Eerder zei VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra dat Van Rey kan niet op de VVD-lijst in Roermond kon staan zolang er nog geen duidelijkheid was. Tegen Van Rey loopt een strafrechtelijk onderzoek op verdenking van corruptie als wethouder van Roermond. Hij legde daarom vorig jaar zijn functies als senator en wethouder neer.

De verkiezingen zijn op 19 maart 2014. De algemene ledenvergadering van de afdeling Roermond maakt op 18 november de definitieve kandidatenlijst op.