OM zat dagen op rapport onterecht vastgezet paar

Het echtpaar uit Almere dat bijna vijf weken onterecht vastzat, had twaalf dagen eerder naar huis gekund. Een rapport van het Nederlands Forensisch Instituut waarin ze werden vrijgepleit kwam eind augustus bij het Openbaar Ministerie binnen, maar het duurde nog twaalf dagen voor het werd gelezen.

Foto ANP / Nils van Houts

Het echtpaar uit Almere dat bijna vijf weken onterecht vastzat, had twaalf dagen eerder naar huis gekund. De man en vrouw zaten vast op verdenking van drugssmokkel. Een rapport van het Nederlands Forensisch Instituut waarin ze werden vrijgepleit kwam eind augustus bij het Openbaar Ministerie binnen, maar het duurde nog twaalf dagen voor het werd gelezen en daarop actie werd ondernomen. Dat meldt het OM.

Het OM stelt dat deze gang van zaken de zaak extra schrijnend maakt en dat het OM het echtpaar daarvoor in een persoonlijk gesprek excuses zal aanbieden. Over een uitnodiging voor een persoonlijk gesprek met de hoofdofficier van justitie in Noord-Holland is vandaag contact geweest met de advocaten van de 43-jarige man en de 40-jarige vrouw uit Almere.

Ook heeft het OM de raadslieden gevraagd aan te geven welke schade het echtpaar heeft geleden. Het OM stelt het echtpaar zo snel mogelijk schadeloos te willen stellen.

Ruim een maand ten onrechte vast op verdenking cocaïnesmokkel

Dinsdag werd bekend dat het echtpaar ruim een maand onterecht heeft vastgezeten op verdenking van cocaïnesmokkel. De twee werden op 8 augustus opgepakt nadat ze vanuit Zuid-Amerika naar Nederland waren gevlogen. In hun bagage werden toiletartikelen aangetroffen, waarin volgens een test mogelijk cocaïne zat. Nader onderzoek door het NFI wees echter uit dat dit niet het geval is.

Volgens het OM komt het maar zelden voor dat mensen voor een soortgelijke kwestie onterecht in voorlopige hechtenis zitten. Om te voorkomen dat dit in de toekomst opnieuw gebeurt, wordt intern gekeken naar een andere werkwijze rond deze specifieke rapporten, aldus het OM. (Novum)