OM: betrokkenen bij moord op Wiels in beeld

Op de plek waar Helmin Wiels is vermoord is een gedenksteen geplaatst. Foto ANP / Prince Victor

Het Openbaar Ministerie op Curaçao zegt een duidelijk beeld te hebben van de mensen die rechtstreeks betrokken waren bij de moord op de politicus Helmin Wiels. Dat meldde persofficier Guillano Schoop op een speciaal ingelaste persconferentie in Willemstad.

Ook is er in de laatste twee maanden meer zicht verkregen op degenen die mogelijk opdracht hebben gegeven tot de liquidatie van Wiels. Details kan het OM nog niet geven, omdat daarmee het onderzoek in gevaar kan komen. Het OM kon ook niet zeggen of er arrestaties op korte termijn te verwachten zijn.

Binnen het onderzoek naar de moord op Helmin Wiels zijn nog drie andere liquidaties aan het licht zijn gekomen. Welke dat zijn, kon in het kader van het onderzoek niet worden gezegd. Wel denkt het OM deze zaken nu te hebben opgelost.

Persconferentie na dood Pretu

De persconferentie in Willemstad was het gevolg van een motie van het Curaçaose parlement. Dat vergaderde begin deze week naar aanleiding van de dood van Luigi F., alias Pretu in een politiecel. Hij zou zichzelf hebben opgehangen. Pretu wordt gezien als de man die Raul M. heeft omgebracht. Bolle, zoals die ook bekend is, zou de chauffeur zijn van de vluchtauto die gebruikt is bij de moord op Wiels.

Het parlement heeft kritiek op de communicatie en informatievoorziening vanuit politie en justitie. Sinds mei, toen de politicus Helmin wiels werd doodgeschoten op het strand van Marie Pampoen, even ten zuidoosten van Willemstad, hebben de autoriteiten inmiddels vier keer een persconferentie belegd. Het Openbaar Ministerie stelt verder dat het vergaren van informatie in dit onderzoek, met name het verkrijgen van getuigenverklaringen niet altijd even snel en makkelijk gaat, omdat mensen vaak bang zijn om een verklaring af te leggen. (Novum)